Auto & Tech

Super superračunala

Aside Banners

Računalo koje radi poput ljudskog mozga nije tako daleka budućnost

Piše , Objavljeno

Koliko nam je god računalna tehnologija postala sastavnim dijelom života, još uvijek nije stvoren niti jedan stroj koji se može mjeriti s ljudskim mozgom. No ako se pita znanstvenike, nećemo morati čekati dugo!

the human brain project

U Švicarskoj je započeo jedan od najvećih znanstvenih pothvata u povijesti čovječanstva, 1,6 milijarde dolara težak The Human Brain Project (Projekt ljudskog mozga). Oko sebe će okupiti čak 135 znanstvenih instituta i vladinih ureda, te će idućih 10-ak godina zajedno raditi na stvaranju prvog računalnog mozga, koji će moći stati rame uz rame sa svojim ljudskim pandanom.

Sa svih nam strana neprekidno trube kako je ljudski mozak jedna od najkompleksnijih sustava u prirodi, te su potpuno u pravu. Broj neurona i raznih veza broji se u bilijunima, te bi se središte našeg živčanog sustava vrlo lako moglo opisati kao svemir u malom. S druge strane imamo superračunala, koja mogu obavljati i po bilijardu (10 na petnaestu) operacija i stoje kao vrhunac našeg tehnološkog razvoja, ali opet su kojih tisuću puta sporija od naših ‘sivih stanica’. Upravo zato znanstvenici i inženjeri sa svih strana kugle zemaljske žele spojiti ova dva svijeta i vidjeti što će se dogoditi!

The Human Brain Project će se odvijati u idućih 10-ak, pa i više godina, a prva je faza bolje razumijevanje načina na koji funkcionira naš mozak. Zatim slijedi mukotrpni pokušaj otkrivanja kako razumijemo, učimo, razmišljamo i osjećamo. U isto bi vrijeme veliki igrači u industriji superračunala (poput IBM-a, Craya, Intela i sličnih) trebali nastaviti razvijati hardware, poglavito u pogledu memorije i skladištenja podataka.

The Human Brain Project – video prezentacija:

Krajnji je cilj što bolje razumijevanje ljudskog mozga i pokušaj kopiranja istoga u obliku računala. To opako podsjeća na neke klasike SF žanra, u kojima igranje s ovakvim stvarima gotovo nikada ne završava dobro za naš rod, ali napredak se jednostavno ne može zaustaviti. Ako ništa, imamo još barem deset godina da se pripremimo na bitku za opstanak!

TAGOVIbiologija IT ljudsko mozak mozak računala superračunalo tehnologija The Human Brain Project

Komentiraj