Auto & Tech

Budućnost dolazi

Aside Banners

Za pola milijuna kuna moći ćete nabaviti vlastiti lebdeći motor, Aero-X stiže već 2017. godine

Piše , Objavljeno

Obećanja o osobnim lebdećim vozilima slušamo već više od 100 godina (ok, ne baš mi osobno), ali izgleda da je čekanju napokon došao kraj. Pripremite se za Aero-X!

hoverbike-2

Čovječanstvo je u proteklih stotinjak godina ovladalo tehnologijama koje su nekoć bile nepojmljive, poput računala s procesorima koji se količinom obrađenih operacija mogu mjeriti s ljudskim mozgom i uređaja koji printaju trodimenzionalne objekte, ali osobna lebdeća vozila i dalje ostaju nedosanjani san. Upravo zato tvrtka Aerofex godinama razvija i usavršava svoj koncept lebdećeg motora, te sada tvrde da su napokon riješili sve veće probleme. Toliko su sigurni u uspjeh, da najavljuju prve modele početkom 2017. godine, a oni malo bogatiji i optimističniji već sada mogu uplatiti prvu ratu od 5 000 dolara za vozilo kojem će puna cijena biti nemalih 85 tisućica (oko pola milijuna kuna).

hoverbike-4 hoverbike-3

Aero-X je lebdeći motor koji može ponijeti dvije osobe, uzletjeti na maksimalnu visinu od tri metra i postići brzinu od čak 72 kilometra na sat! Njegovi tvorci tvrde da vožnja nije ništa teža od vožnje klasičnog motocikla, pa su tako čak i komande slične: rukama regulirate brzinu, a nogama visinu, te je potrebno oko tjedan dana vježbe dok se ne savladaju osnove upravljanja. Kada ste jednom spremni izvesti svoju bebicu na vožnju kvartom i nesumnjivo izazivanje slinjenja svih susjeda, s punim ćete tankom goriva moći uživati dobrih 75 minuta, što je i više nego dovoljno za odlazak do obližnjeg dućana ili isfuravanje pred zadivljenim komadima. E to je san!

Aero-X lebdjelica – promo video:

Povratak u realnost pokazuje i neke prilično velike mane, od kojih su najznačajnije problemi s kočenjem i glomaznost samog vozila. Naime, dok Aero-X bez beda možete voziti po prostranim poljanama ili pustinjama, gotovo je nemoguće njime upravljati u bilo kakvom obliku prometa (iako bi vjerojatno bilo lakše jednostavno preletjeti sva vozila u poslijepodnevnoj gužvi nego ih zaobilaziti, što opet nije pametno ako znamo da ovu lebdjelicu pokreću dva ogromna propelera).

Na sreću, 2017. je praktički iza ugla, pa nećemo morati predugo čekati da vidimo što ova zvjerka može, a ako ništa drugo, možda ohrabri ostale tehnološke divove da naprave svoju, praktičniju verziju.

TAGOVIhoverbike lebdeći motor lebdjelica motor prijevoz tehnologija

Komentiraj