Auto & Tech

Rođenje novog giganta

Aside Banners

Poklonite se Alphabetu, novoj megakompaniji pod kojom će od sada biti i Google

Piše , Objavljeno

Došao je i taj dan: Google je jednostavno postao prevelika tvrtka te ju je bilo potrebno razbiti na nekoliko dijelova i objediniti u jednu veliku megakompaniju koja će kroz par godina vjerojatno postati naš gospodar!

alphabetU poslovnom je svijetu ovako nešto vjerojatno jednako održavanju Olimpijskih igara, premijeri svih novih Star Wars filmova, prvom kontaktu s vanzemaljcima i kloniranju dinosaura… u isto vrijeme! Da, već si možemo (iako to nikako ne želimo) zamisliti nabrijane Wall Street mešetare kako masturbiraju na rastove i padove dionica te bogate ulagače i dioničare koji samo gledaju kako im bankovni računi dobivaju još pokoju nulu. S druge strane, oni malo oprezniji na sve to gledaju kao još jednu pobjedu kapitalizma i nevoljko dočekuju nove velike gospodare čovječanstva: Alphabet!

Gotovo simbolički naziv je svakako prikladan za novu tvrtku koja je nastala tako da se Google raspao na više dijelova te potom ponovno sastavio pod okriljem te krovne organizacije. Dakako, Google je i dalje ostao njen najveći i najbitniji dio, a uz svoje sastavnice poput Google Mapsa, YouTubea, Chromea i Androida će biti okosnica cijelog poslovanja. S druge su pak strane neki drugi, možemo slobodno reći SF projekti, poput Google X (automobili, VR naočale, leteća vozila i slično) ili Calicoa (produženje života), a koji će od sada djelovati mnogo autonomnije i djelotvornije nego prije.

google

Glavna njuška Alphabeta će postati suosnivač Googlea Larry Page, a druga će polovica tog dvojca, Sergey Brin, postati njegov predsjednik. Prestižnu funkciju izvršnog direktora Googlea pak preuzima Sundar Pichai. “Čvrsto vjerujemo kako nam ovo dopušta više mogućnosti menadžmenta, pošto možemo voditi razne projekte koji nisu povezani neovisno. Okosnica Alphabeta je cvjetanje poslovanja kroz snažne vođe i neovisnost“, izjavio je Page prilikom objave sretne vijesti, a mi se jednostavno moramo pitati koliko će vremena proći do kada svi ne postanemo robovi moćne abecede…

TAGOVIalphabet calico google google x larry page sergey brin tehnologija tvrtka wall street

Komentiraj