Auto & Tech

Nije nam svejedno

Aside Banners

Pokušajte sakriti nelagodu dok gledate što sve može Googleov novi robo-pas

Piše , Objavljeno

Svjesni smo činjenice kako vrijeme robota tek dolazi, ali svaki nas novi napredak u toj tehnologiji ostavi u čudu. Ove nas je beštije čak i pomalo strah!

spotKada se govori o razvoju polu-autonomnih robota, kao jedno od najjačih imena u toj rastućoj industriji moramo istaknuti Boston Dynamics, tvrtku koja nam je tijekom posljednjih par godina predstavila nekoliko uistinu naprednih sustava. Njihovu je kvalitetu prepoznao i Google koji ih kupuje još tamo 2013. godine, a s gotovo nepresušnim izvorom para neki od najvećih stručnjaka na području robotike kreću razvijati strojeve koji bi za desetljeće-dva mogli biti toliko rašireni među običnom populacijom da se uopće nećemo obazirati na njih. Naravno, sve dok im jednog dana ne pregori koji tranzistor te od nas ne odluče napraviti baterije. Ali otom-potom…

Iako svoj rad uglavnom drže u tajnosti, ljudi iz Boston Dynamicsa tu i tamo puste neki promo video da nam pokažu do kuda su stigli, a sada je došao red na Spota, robotskog psa pokretanog električnim motorom i nizom iznimno kompleksnih hidrauličkih sustava, koji može trčati, penjati se po stepenicama, prelaziti po neravnom terenu i ostati na nogama čak i kada ga se udari u bok. Njegovo je kretanje regulirano senzorima svih vrsta namontiranima na glavi, a ono što nas je posebno šokiralo jest dio na 28. sekundi u kojem se malo robotsko đubre ponaša gotovo jednako kao živo biće. Možete se vi smijati koliko želite, ali uskoro će nam se krenuti osvećivati, a onda bolje da su nam spremili nekakav podzemni Zion jer… tražit će se krevet više!

Introducing Spot – promo video:

TAGOVIboston dynamics google nelagodno neugodno pas robo pas robot robotika

Komentiraj