Auto & Tech

Tehnološko-prometna segregacija

Aside Banners

Posebne pješačke zone za ovisnike o mobitelima nova su fora u kineskim velegradovima

Piše , Objavljeno

Ovisnost o mobitelima doseže pomalo zastrašujuće razmjere pa se u nekim kineskim gradovima već naveliko razmišlja o posebnim zonama namijenjenim upravo onima koji ne mogu skinuti pogled sa svojih smartphonea!

fotke 1Da nam je prije 15-ak godina netko rekao da će se na vozačkim ispitima budućnosti, uz klasična pitanja vezana uz kolnik i pločnik, možda naći i poneko pravilo vezano za posebne pješačke zone namijenjene ovisnicima o mobitelima, vjerojatno bismo mu rekli da je luđak, ali izgleda da nam sadašnjost na mala vrata donosi upravo ovakvu praksu. Naravno, za to su se po običaju pobrinuli uvijek bizarni Azijati, a predvodnici svega se mogu naći među gradskim vlastima Chongqinga.

Za ovaj “gradić” u unutrašnjosti Kine vjerojatno niste niti čuli, što je potpuno razumljivo, pošto se s jedva 7 milijuna stanovnika radi o tek 15. gradu po veličini u najmnogoljudnijoj državi svijeta (istina, s okolicom ima nekih 30-ak milijuna duša, ali tko još broji…), ali Chongqing se može pohvaliti prvom posebnom pješačkom zonom namijenjenom korisnicima mobitela. Radi se o traci vrlo sličnoj onoj biciklističkoj ili motorističkoj, samo što je umjesto dvokotačnog prijevoznog sredstva u ovom slučaju naslikan znak mobitela. Ona je za sada iscrtkana isključivo u Ulici stranaca, a ako sve bude po propisima, po njoj bi smjela hodati samo ekipa koja ne može skinuti pogled sa svog mobitela, smartphonea, tableta ili nekog sličnog uređaja.

fotke 2National Geographic je napravio nešto slično početkom srpnja, kada su u Washingtonu kao pokus isfurali posebne pješačke zone za ovisnike o mobitelima, gdje su jasno označili traku za one koji su prikovani uz svoje mobitele te traku u kojoj je zabranjeno korištenje takvih uređaja. Rezultati su pokazali da apsolutno nitko nije obraćao pažnju na ove natpise, a pogotovo ne ekipa s mobitelima u ruci! Znači, radi se o još jednoj simpatičnoj ideji koja među običnim pukom neće naići na ikakav odaziv…

TAGOVIcesta kina mobitel promet regulacija smartphone tehnologija

Komentiraj