Auto & Tech

Hit na Kickstarteru

Aside Banners

Potpuno funkcionalno računalo veličine palca za svega šezdesetak kuna

Piše , Objavljeno

C.H.I.P. računalo je jeftinije od pizze ili nekoliko limenki piva, manje od upaljača i fleksibilnije od rumunjskih gimnastičarki. Potpuni je hit na Kickstarteru i drago nam je što je tako.

CHIP POCKET CHIP

Next Thing Co. je tvrtka iz Oaklanda koja želi u potpunosti izmijeniti računalnu industriju. Vjerojatno vođeni uspjehom Raspberry Pi-ja (35$) i ostalih sličnih mini-računala, odlučili su stvoriti C.H.I.P. – prvo računalo na svijetu dostupno za svega 9 dolara. Ekipa već ima izrađeno računalo, ali moraju kupiti ogromnu količinu komponenti kako bi ono doista moglo biti dostupno za šezdesetak kuna. Sva sreća to će biti moguće jer su znatno premašili svoj funding cilj na Kickstarteru. Tražili su skromnih 50 tisuća dolara, a uspjeli su skupiti gotovo 2 milijuna.

Procesor od 1gHz, 512MB RAM-a, 4 GB prostora za pohranjivanje podataka te ugrađeni WiFi i Bluetooth daju nagovijestiti kako ćete ovog “malca” moći koristiti za razne projekte. Moguće ga je priključiti na sve vrste ekrana i možete početi s radom. Ili zabavom, ovisno o vašim preferencama.

chip komp

Nadajmo se kako će državne tvrtke prigrliti C.H.I.P. i uštediti znatan dio sredstava iz državnog proračuna koji odlazi na informatičku opremu koju ionako nitko iz tih tvrtki ne zna upotrebljavati. C.H.I.P. je dovoljno jednostavan, sadržava LibreOffice u kojem ćete moći pisati, stvarati tablice i prezentacije, a moći ćete i surfati internetom i igrati videoigre. Naravno, nemojte se nadati da ćete upogoniti najnoviji Call of Duty ili NBA 2k15, ali za retro igre ne postoji bolji uređaj.

Ovaj uređaj bi mogao dobro proći i u školama te je iznimno povoljan alat pomoću kojeg bi klinci mogli naučiti programirati. Tko zna krije li se kakav Bill Gates u školskim klupama.

Za svega 40$ – možete dobiti i Pocket C.H.I.P. – mini konzolu koja podsjeća na prvi Gameboy, a upotrebljivost samog C.H.I.P. računala se znatno proširuje jer ćete ga moći koristiti i u pokretu. Sve što trebate napraviti je uzeti svoje C.H.I.P. računalo, “uštekati” ga u Pocket C.H.I.P. konzolu i možete nastaviti svoj rad u tramvaju ili (vidjeli smo da postaje sve popularnije) dok vozite auto.

Vrišti "osamdesete", a predstavlja budućnost. Njam

Vrišti “osamdesete”, a predstavlja budućnost. Njam

Volimo open source, volimo crowdfunding, volimo malena računala i želimo da ovakvih pothvata bude više. Dok C.H.I.P. ne postane dostupan, igrat ćemo se na 386-ici veličine kamp prikolice.

TAGOVIarduino chip gadgeti internet kickstarter maleno računalo r računalo Raspberry Pi tehnologija

Komentiraj