Auto & Tech

Uz Breaking Bad do slobode

Aside Banners

Prašnjavi USB diskovi bi mogli pomoći narodu Sjeverne Koreje u borbi protiv cenzure

Piše , Objavljeno

Koliko vas ima USB disk koji vam leži negdje po stanu, potpuno neiskorišten sa snimkom “najnovijeg” kinohita Pirati s Kariba 2 u CAM verziji? Taj maleni USB disk bi mogao značiti slobodu narodu Sjeverne Koreje. Ozbiljni smo.

usb-1192417_1280

Mi smo prešli na cloud, Dropbox i Google Drive su nam najveći prijatelji, a USB diskove smo gotovo i zaboravili. Ovaj jeftini komad plastike bi mogao biti moćno oružje protiv intelektualne kontrole sjevernokorejske vlade.

U Sjevernoj Koreji narod ne može gledati epizode južnokorejskih sapunica i američkih sitcoma već moraju slušati o letovima svojih astronauta na Saturn i otkrivanje jednoroga.

Nečisti vizualni zapisi

Nečisti vizualni zapisi

Zabranjeno je gledati “nečiste vizualne zapise”, ali narod ipak pronalazi način da ih konzumira. USB flash driveovi su popularni na sivom tržištu, poglavito oni na kojima se nalaze serije i korejska verzija Wikipedije.

Aktivisti za ljudska prava pokušavaju pokrenuti akciju čiji je cilj skupiti što više starih USB diskova u Americi kako bi upoznali stanovnike Sjeverne Koreje s vanjskim svijetom. Možda zvuči bizarno, ali sigurno ne bizarnije od “činjenice” da je Kim Jong Il napisao 1500 knjiga tijekom tri godine provedene na sveučilištu. A tu su i jednorozi.

Jednorog u šetnji… do Saturna


Flash Drives for Freedom
je hvalevrijedna akcija. Iako nama gledanje serija spada u dnevnu aktivnost koja je najčešće opisana kao vid lijenosti, narodu u Sjevernoj Koreji ona predstavlja borbu za demokraciju.

“Potrebno im je edukativno i informativno rješenje, a ne vojno ili diplomatsko. Sve se svodi na buđenje znanja” Alex Gladstein, CFO Human Rights Foundationa

Flash driveovi se šalju u Južnu Koreju prebjezima iz Sjeverne Koreje koji su odlučili posvetiti svoj život slanju informacija, kulture i istine u svoju domovinu. USB-ovi se ondje pune sa što više podataka. Blockbusteri su najpopularniji sadržaj, ali i svakodnevne stvari su uključene na driveove – kao dnevni život stanovnika Južne Koreje ili scene s aerodroma koje itekako mogu utjecati na formiranje mišljenja ljudi zarobljenih u režimu. Režimu koji tvrdi kako je ostatak svijeta siromašan, opasan, neprijateljski i inferioran Sjevernoj Koreji.

Ondje je Internet rijetka pojava dostupna samo eliti, a osobna računala su rijetkost. No jeftini dvdplayeri (nazvani noteli) koji podržavaju USB i SD standard su popularni. Kupljeni notel mora biti registriran, a sudeći prema svjedočanstvima prebjega, podrška za više formata se koristi kako bi se izbjegla detekcija ilegalne konzumacije stranog medijskog sadržaja. Sjevernokorejski DVD je u uređaju dok se ilegalni sadržaj gleda s USB sticka koji može biti brzo uklonjen ako se pojavi inspekcija. Inspekcija provjerava temperaturu uređaja da vide je li korišten nedavno, a DVD je savršeno opravdanje.

A photo posted by Erika Ring (@bilderika) on

Dajmo im da vide Star Trek Voyager

Možda vam zvuči kao nekakva kafkijanska distopija, ali to je stvarni život u Sjevernoj Koreji, život s kojim nismo previše upoznati.

USB diskovi se krijumčare u balonima ili u teretu kamiona koji prelaze granicu između Sjeverne Koreje i Kine. Najsmjelija taktika krijumčarenja su sastanci i primopredaja u gluho doba noći koja je moguća zbog podmićenih službenika s obje strane sjeverne granice Sjeverne Koreje. Svake godine je prokrijumčareno između 3000 i 5000 USB-ova, a cilj je dostići brojku od 2000 USB-ova mjesečeno kroz iduće tri godine.

Idući put kad se dohvatite nekog USB-a od smiješnih 2 gigabajta, pomislite na količinu informacija koja stane na taj uređaj. Držat ćete ga kod sebe “ako vam jednom zatreba”, a nekom treba baš sada! Bez obzira na veličinu, boju ili brand, Flashdrives for freedom ih prima sve. USB diskovi nisu teški, možete ih poslati u Kaliforniju. Po cjeniku Hrvatske Pošte, transfer pola kile USB-a će vas stajati 58 kuna. Jedan prosječni USB stick je težak manje od 20 grama.

Više detalja pronađite na službenoj stranici pokreta Flashdrives For Freedom. Možete donirati i novac za kupnju novih USB stickova na stranici Human Rights Foundationa.

TAGOVIljudska prava sjeverna koreja sloboda usb viši cilj

Komentiraj