Auto & Tech

produktivnost za dž

Aside Banners

Pretvori se u čudovište produktivnosti uz ove Windows aplikacije – kad ako ne sad

Piše , Objavljeno

Možda moraš raditi od doma. Kao ja.

Možda nemaš ogroman ekran doma nego mali laptop od 13 inča koji se činio kao dobra ideja kad si ga kupio. Kao ja.

Možda si želiš Windows iskustvo učiniti bržim, kompletnijim i boljim. Kao ja.

U ovu kratku listu su utrošene godine i godine prtljanja po Windowsima (i trošenja vremena na pronalazak idealnog rješenja umjesto na stvaran rad). Nadam se da će pomoći nekom od vas. Ima tog još, ali ne želim da mislite da sam frik. Linkovi su naslov, fyi.

Lightshot

Screenshoti su uvijek smor na Windowsima, pogotovo ako ideš dobrom starom isprobanom metodom PrintScreen pa ga pejstaš u Paint. Uz Lightshot to možeš zaboraviti.

lightshot

Sve što trebaš je instalirati Lightshot i pritiskom na PrintScreen dobivaš idealan alat za screenshote – možeš izabrati što točno želiš uhvatiti, a rezultat možeš kopirati u clipboard (kako se ne bi screenshoti gomilali na disku), možeš sejvati screenshot ili ga uploadati na online servis pa šerati link okolo. Možeš dodati tekst za instant memeove, crtati, raditi neke oblike, krasti Youtube screenshote i označiti loptu ili gol jer nemaš prava na objavu službenih fotografija za nogometne članke… I tak. Ako ti posao ima veze s fotkama ili samo želiš postati majstor-komunikator kojem slika govori više od tisuću riječi – Lightshot je rješenje.

Aquasnap

Kad pređeš s većeg monitora na manji, najveći problem je organizacija prozora. Pogotovo ako imaš nekakav notepad otvoren i browser istovremeno, a tu je možda i neki audioplayer da ne čuješ susjede kako su odlučili početi bušiti zidove ili praviti djecu dok ti radiš od doma. Da ne moraš loviti rubove prozora i skoro pa crtati layout rasporeda, tu je Aquasnap koji će ti pomoći organizirati prozore na desktopu uz jednostavne shortcute na tipkovnici ili pomicanje miša. Verzija za osobnu upotrebu je potpuno besplatna i ima većinu funkcionalosti.

Ditto

Znaš ono kad kreneš kopipejstati nešto važno, ali ti prijatelj odbija guglati pa ti postavi neko glupo pitanje pa mu moraš pejstati adresu lokalne pošte pa izgubiš ono važno što si prvo krenuo kopirati? Eeeeee nema više takvih drama uz Ditto, vrhunski clipboard manager. On pamti sve što želiš copypasteati, uključujući i linkove i fotke i sve ikad. Čak i ako se nekad zezneš, stvari nisu zauvijek izgubljene.

Izgleda dosadno, ali spašava život.

1

f.lux

Da, istina je da te ekrani drže budnim i to je zbog plavog svjetla koje te šamara i kvari ti proizvodnju melatonina, hormona koji ti pomaže sa spavanjem. Kako bi sačuvali vid i prirodne razine hormona za san, počnite koristiti neke filtere od kojih je f.lux možda najpopularniji.

flux-windows

On prilagođava svjetlinu i raspored boja na tvom ekranu kako se ne bi omeo tvoj prirodni ritam. Naravno, ako radiš nešto gdje je važna vjernost boja kao dizajn, isključit ćeš f.lux, ali za nas ostale smrtnike koji tipkaju vječno – f.lux je mama.

Launchy

Ekipa koja je odlučila utrošiti keš-mani (ili 36 rata) na Macbook ima ovo od samog starta, a to je mali prozor u koji možeš upisati bilo koji program i on će se pokrenuti. Desktop pretrpan shortcutima je tako 2007. godina i to možeš preskočiti. Instaliraj Launchy i lansiraj programe uz alt+enter, svega par slova programa koji želiš i to ti je to.

launchy

Ništa shortcuti, ništa Start meni, ništa instaliranje nekih fora gadgeta i widgeta, sve što trebaš je Launchy. Čak odražuje i kalkulatorsku ulogu, a ima i pluginova kojima mu možeš proširiti učinkovitost, ali ja peglam samo ovo osnovno i prezadovoljan sam, ne mogu zamisliti život bež njeg.

Ninite

ninite

Ako npr. poludiš sa svojim sustavom i odlučiš baciti bombu na njega te instalirati Windowse da sve bude friško i novo – Ninite uskače s izborom najčešće korištenih programa pa ih možeš instalirati uz samo nekoliko klikova. Ili samo ako želiš instalirati neke programe vrlo jednostavno, ne moraš bacati bombu. Izabereš sve što ti treba na njihovoj stranici i skineš jedan jedini instalacijski file – umjesto da kopaš po webu u potrazi za svakim programom koji ti treba. Ninite mi je spasio život nebrojeno puta, a i baza programa je stvarno vrhunska, većina programa s njihove stranice je za preporuku.

TAGOVIlifehack produktivnost programi softver windows