Auto & Tech

pita od maline

Aside Banners

Računalo stane u džep, a cijena mu je samo 5 dolara

Piše , Objavljeno

Prije deset godina ste mogli kupiti osobno laptop  s 512 MB RAM-a za nekoliko tisuća kuna, ovisno o ostalim komponentama. Danas možete kupiti potpuno funkcionalno računalo za svega 5 dolara, a najbolje od svega – stane vam u džep.

rsz_img_4054 (Custom)

Raspberry Pi je projekt započet 2012. godine kada su stvaratelji prvog Raspberry Pi računala htjeli omogućiti iskustvo posjedovanja računala gotovo svima. Cijena je bila 35 dolara – što nije puno za zapadni svijet, ali je i dalje visoka cijena za neke druge dijelove svijeta. Početkom ove godine su odlučili stvoriti još jeftinije računalo kako bi uključili i one ljude koji su dosad zbog svog financijskog stanja bili isključeni s tržišta. Koliko jeftinije? Raspberry Pi Zerova cijena je 5 dolara.

Raspberry Pi Zero je manji od kreditne kartice, a četrdeset posto je brži od prvog Pija. Ima procesor od 1GHz-a, 512 MB RAM-a, microSD, mini-HDMI utor koji podržava Full HD (1080p pri 60 frameova po sekundi) te microUSB ulaze. Možete ga nabaviti na internetima bez ikakvih većih problema, ali najbolji način kupnje Raspberry Pi Zeroa je svakako kupnja časopisa MagPi #40 gdje dobijete Pi Zero potpuno besplatno. Kao tinejdžeri smo se divili časopisima uz koje smo dobivali DVD-ove s demo-igricama, ali sada dobivate potpuno funkcionalno računalo ispod najlona.

Ako vas zanima programiranje ili otkrivanje računalne znanosti – Zero je idealan za to. Malena cijena, puno mogućnosti, a kad naletite na pitanje ili problem, na raspolaganju vam je velika zajednica Raspberry Pi entuzijasta.

Zero može pokrenuti Raspbian, verziju Linuxa optimiziranu za RaspberryPi uređaje, a bez ikakvih problema može vrtjeti i Minecraft.

Raspberry Pi Zero će svakako pružiti mogućnost svima da se bace u DIY projekte, a možda bi i državne službe mogle kupiti par tisuća komada da zamjene fosile u uredima koji jedu državni proračun, igraju Solitaire i još uvijek nisu naučili tipkati s više od 2 prsta.

 S Raspberry Pijem možete:

– imati sitno računalo u dnevnoj sobi pomoću kojeg možete streamati čitavu svoju kolekciju talijanskih filmova s grčkim i rimskim junacima u borbi protiv čudovišta

– kreirati retro konzolu pomoću koje ćete igrati sve old school hitove kao što su Super Mario ili Legend of Zelda

– naučiti programirati

– hakirati državne ustanove, vratiti narodu novac

– možete sagraditi tablet, prijenosnu konzolu, robota, potpuno funkcionalnog R2D2-a za svoju djevojku, automatsku hranilicu za kućne ljubimce, štogod vam padne na pamet

Ako vas zanima neka od ovih namjena, planirate kupiti Raspberry Pi, javite nam se – rado ćemo iskopati neki tutorial za vas.

TAGOVIgadget geek laptop računalo Raspberry Pi

Komentiraj