Auto & Tech

Električni superauto za odlikaše

Banner 300

Renovo Coupe s 500 konja prvi je pravi američki električni superautomobil

Piše , Objavljeno

Pomalo je čudno da zemlja koja najviše ulaže u električne automobile još uvijek nema vlastiti superautomobil u serijskoj proizvodnji, ali Renovo to namjerava promijeniti.

renovo 12

Na prvi bismo pogled mogli reći da je Renovo Coupe samo još jedna od modernih modifikacija kultne Shelby linije, točnije njezina Daytona CSX 9000 modela. I uistinu, ovaj automobil izvana izgleda identično kao original, ali jednom kada vozač ove ljepotice okrene ključ (ili stisne tipku START ili mu računalo skenira zjenicu ili što li već današnji supermoderni automobili koriste za paljenje), postaje poprilično jasno da se ne radi o klasičnom američkom muscle automobilu. Nema gromoglasnog brujanja motora, nema plamenova iz auspuha, nema buđenja stanara u susjednom gradu, samo jedva čujno zujanje

Da, Renovo Coupe je električni automobil “umotan” u tvornički modificiranu Shelby Daytonu CSX 9000 te je ujedno i prvi američki superautomobil koji bi se trebao naći u serijskoj proizvodnji (nemojte nas držati za riječ, ali oni sami to kažu za sebe). Naravno, ovakvo vozilo u sebi sadrži svu moguću modernu tehnologiju, od električnih podizača stakala, preko aerodinamične linije sa (pre)malim spoilerima pa sve do luksuznog interijera koji sadrži ne jednu, nego dvije pepeljare plus onu rupicu za kavu ili sok. Šalu na stranu, u ovom su slučaju sve te “sitnice” poput interijera i dizajna manje važni jer pravo se čudo nalazi ispod haube!

renovo 14

Renovo Coupe je pogonjen sekvencijalnim twin turbo motorom koji proizvode snagu od impresivnih 500 konja, a s pogonom na stražnje kotače i okretnim momentom od 1350 Ovaj će autić doslovno pokidati asfalt i do stotke zapičiti za impresivne 3,4 sekunde. S maksimalnom brzinom od 190 km/h rijetko mu koji drugi električni automobil može predstavljati nekakvu konkurenciju, ali ipak će morati popapati još dosta špinata da uspije razbiti svoju benzinsku braću i sestre.

Renovo Coupe – promo:

Dakako, svu tu električnu energiju valja negdje i spremiti, a za to će se pobrinuti posebne Renovo litij-ionske baterije s iznimno velikom tolerancijom na visoke temperature (kada brojčanik pokazuje 190 km/h, tako nešto ti je prijeko potrebno), brzom izmjenom punjenja i pražnjenja i minimalnim volumenom, masom i brojem ćelija, jer bi u suprotnom ovaj superautomobil bio pokretljiv i eksplozivan otprilike kao stari Wartburg. Nažalost, takve redukcije znatno utječu na kapacitet samih baterija pa ćete s jednim punjenjem moći prijeći jedva 160 kilometara. Na prvi pogled se ne čini kao malo, ali kako postaje za punjenje električnih automobila još uvijek ne zadovoljavaju niti minimume potreba, ovo može predstavljati prilično ozbiljan problem.

renovo 13 renovo 1

Renovo Coupe bi u serijsku proizvodnju trebao krenuti početkom iduće godine, a osim već spomenutih problema s punjenjem ovakvih automobila, potencijalne bi kupce mogla odbiti i cijena od nemalih 529 tisuća dolara, iliti otprilike 3 milijuna kuna. Ajde, dobro, da ne bi rekli da smo se papci, dobro ćemo razmisliti i vidjeti jel se kakvi novci daju prebaciti s računa u Švicarskoj, ali odmah moramo poručiti Renovu da se ne mora previše nadati našim milijunima!

TAGOVIautomobil coupe električni auto električni automobil renovo superautomobil

Komentiraj