Auto & Tech

Kod nas 2097.!

Aside Banners

Revolucionarni “hyperloop” prijevoz više nije šala, a započeti će u… Slovačkoj?!

O hyperloopu kao vrsti prijevoza se govori već više od stotinu godina, ali izvedivost jednostavno nije bila moguća. Sada je tehnologija toliko uznapredovala da se kotačići polagano pokreću!

Piše , Objavljeno

Već u vizijama budućnosti s početka 20. stoljeća se često mogao vidjeti prikaz nečega što danas znamo kao hyperloop, vrsta prijevoza koja se sastoji od nekog oblika vozila koje velikom brzinom putuje kroz sustav cijevi. Ovakva su se predviđanja nastavljala svakom novom generacijom, a iako su postojali neki rudimentni prototipi, ništa konkretno nije bilo moguće za izvesti čisto iz razloga što tehnologija za to nije bila dostupna. No sada, kada živimo u svijetu naprednih računala i izdržljivih, pametnih materijala, san polagano postaje stvarnost.

vlak 2

Tvrtka Hyperloop Transportation Technologies, relativno nov igrač na tržištu kojim još uvijek (poprilično neuspješno) vlada Hyperloop One, u srijedu je predstavila svoj projekt kojim bi povezali češki grad Brno sa slovačkom metropolom Bratislavom. Svojevrsni “vlak” unutar cijevi bi velikom brzinom prevozio putnike na ovoj relaciji te bi se vrijeme putovanja smanjilo s 90 na svega 10 minuta! Na projektu za stalno radi svega 30 ljudi, ali još 800 stručnjaka NASA-e, SpaceX-a, Boeinga i sličnih tvrtki daje svoje sate i ulaže trud u zamjenu za buduće dionice nečega što smatraju kako će biti revolucija u prometu.

Hyperloop Transportation Technologies bilježi snažan rast u proteklih dvije godine, te su uspjeli pronaći neke uistinu moćne i korisne partnere: Oerlikon Leybold Vacuum (vakumske pumpe), Aecom (inženjering i dizajn), Atkins (infrastruktura), Carbures (kompozitni materijali) i Lawrence Livermore National Laboratory (tehnologija magnetske levitacije). CEO tvrtke Dirk Ahlborn tvrdi kako je većina problema s inženjerske, tehnološke i logističke strane riješena, ali to je samo prva prepreka. Druga i znatno teža je izrada studije isplativnosti, koja bi pokazala je li ovako nešto uistinu primjenjivo, a ako i to prođe, treba preskočiti i treću prepreku, a to je zakonodavstvo i pravilnici koje treba usuglasiti. Drugim riječima, nećemo ovo čudo vidjeti još barem 10-ak godina, a kada govorimo o Hrvatskoj, možda i 100!

TAGOVIbudućnost cijevi hyperloop Hyperloop Transportation Technologies prijevoz slovačka transport vlak

Komentiraj