Auto & Tech

Stvorite vlastitu vojsku žohara

Aside Banners

RoboRoach – živi žohar kojega možete kontrolirati mobitelom

Piše , Objavljeno

Ako ste oduvijek htjeli imati svoju vlastitu vojsku i njome smlaviti neprijatelja, počnite skupljati pare, jer RoboRoachevi su žohari koji slušaju svaku vašu naredbu!

roboroach

Postoji li išta gore od žohara veličine palca, koji trčkara po vašoj sobi/ugostiteljskom objektu (u svakom slučaju, imate problem) i pokazuje vam imaginarni srednjak, dok ga bezuspješno pokušavate ‘ukloniti’? Do sada smo mislili da nema, ali je ekipa iz tvrtke Backyard Brains, koja svoje projekte financira putem Kickstartera, odlučila napraviti svoju, poboljšanu verziju svima nam “omiljenog” kukca – RoboRoacha!

RoboRoach oznake #12, koji je nedavno predstavljen na TEDx konferenciji u Detroitu, zapravo je pravi mali, šesteronožni kiborg, sa žoharskim tijelom i elektroničkom napravicom na leđima, koja ljudima omogućava kontrolu putem smartphone aplikacije. Stvorila su ga dva znanstvenika, Greg Gage i Tim Marzullo, i to u svrhu edukacije mlađih naraštaja i popularizacije neurologije, inženjerstva i srodnih im grana, te eventualnih novih otkrića. Naravno, nije dugo trebalo da se jave i stranke koje ovakav način ‘znanosti’ smatraju neetičnim, prvenstveno zbog činjenice da potencijalni kupci svojega “Frankenžohara” moraju sastaviti sami, što je postupak koji vjerojatno izaziva bol i muku kod kukca.

roboroach

Recimo, dakle, da za 99 dolara (oko 550 kuna) naručite svog RoboRoach kiborga. U paketu dobivate jednog živog žohara, mikroelektronički uređaj i osnovni kirurški pribor. Drugim riječima, morati ćete obaviti malenu operaciju, za čije izvršenje tvorci procjenjuju minimalnu dobnu granicu od 10 godina. Kukca prvo treba ‘anestezirati’ u ledenoj vodi, sastrugati komad oklopa s glave, kroz otvor lagano ugurati elektrode u prsni koš, te konačno, zalijepiti maleni uređaj na njegova leđa. Zatim se lagano podrežu žoharova ticala i na njih se nataknu srebrne elektrode, a cijeli ovaj mehanizam djeluje kao veliki prijamnik za signale poslane Bluetoothom smartphonea.

RoboRoach – Kickstarter video:

Ono što na kraju dobijete jest maleni žohar kojim možete upravljati putem prikladne aplikacije, kao što ste nekoć činili i s onim autićima na daljinski. Ipak, ovdje se radi o živom biću pod vašom potpunom kontrolom, što je vjerojatno vrlo neobičan i zanimljiv osjećaj. Hoće li ovaj etički dvojbeni pokus uistinu uzrokovati novu generaciju malih znanstvenika, ili će biti samo još jedan poligon za razvoj psihopata koji vole ‘operirati’ na životinjama, teško je reći, ali kako su stvari krenule, uskoro bismo mogli svjedočiti i drugim, malo većim i kompleksnijim životinjama na daljinsko upravljanje.

TAGOVIetika kiborg moral neurologija neuroznanost roboroach robot životinje žohar

Komentiraj