Auto & Tech

Aside Banners

Romanova ljepša polovica

Ova se ljepotica podala samo dvojici, poslovnjaku iz Saudijske Arabije i Romanu Abramoviču. Zove se Pelorus, duga je 115 metara, i naravno riječ je o jahti.

Piše , Objavljeno

Za razliku od mnogih radodajkača koje je Roman Abramovič okrenuo, ova se ljepotica podala samo dvojici, poslovnjaku iz Saudijske Arabije i Romanu. Zove se Pelorus, duga je 115 metara, i naravno riječ je o jahti.

Izrađena je 2003. u njemačkom brodogradilištu Lurssen prema dizajnu TimaHeywooda. Spomenuti Saudijac za nju je pljunuo 130 milijuna dolara da bi mu već nakon godinu dana dosadila pa ju je prodao poznatom ruskom tajkunu. Iako zauzima ”tek” 11. mjesto na ljestvici najdužih, sigurno je broj jedan kada su u pitanju najljepše. Roman je kasnije angažirao tvrtku Blohm&Voss koja je dodala drugo sletište za helikopter te ugradila dodatni stabilizator i još neke stvarčice.

Priča se da posjeduje skriveni raketni sustav dok drugi kažu da ima samo sustav za zbunjivanje raketa. Misterij je i podmornica. Neki tvrde da je za prijevoz ljudi a drugi da je robot za otkrivanje podvodnih mina.

I izgled unutrašnjosti je top secret a zna se samo da ju je dizajnirao Terence Disdale. Ono što nije tajna je snaga dvaju motora koji je pokreću. Svaki ima 3600 ks i omogućuju joj brzinu od 18 čvorova.

Jahtom upravlja bivši SAS-ovac (Britanske spec. snage) i to ne treba čuditi jer bivša vojna lica barataju sa mnogo iskustva. Tako je i suosnivač Microsofta Paul Allen za svoj Octopus unajmio bivšeg mornaričkog časnika. Osim kapetana tu su i 47 članova posade.

Znimljivo je da je Abramovič posudio Pelorus Franku Lampardu i John Terryu kada su proglašeni igračima lige te opet Terryu za dvotjedni medeni mjecec na Mediteranu.

TAGOVIabramovič jahta plovilo

Komentiraj