Auto & Tech

Pobili bi manju europsku naciju

Aside Banners

Ruski mlazni vlakovi su trebali biti budućnost prijevoza, ali to se na sreću nije dogodilo

Tko bi drugi osim Rusa smislio staviti mlazne motore na vlakove i nagruvati ih na brzine od 250 km/h?! Eto, čak ni oni nisu TOLIKO ludi!

Piše , Objavljeno

Moramo priznati kako smo ponekad itekako ljubomorni na ljude koji su živjeli 70-ih godina prošlog stoljeća, jer bizarnosti kakvih su se mogli nagledati uistinu nije nedostajalo. Pogotovo je to slučaj kod SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza, čija se netrpeljivost pokazivala i na polju uistinu nevjerojatnih pokušaja pobjede tehnologije. Među morem uistinu fantastičnih izuma, ideja i koncepata, ističe se i mlazni vlak, koji je, kako mu samo ime govori, vlak na mlazni pogon.

vlak 2

Svoje su koncepte složili i Ameri i Rusi, a Ameri su probili led tamo negdje 1966. godine i nakon prvih par modela odustali od cijelog projekta. Rusi su pak smatrali kako mogu i znaju složiti stroj koji će biti brz, siguran i funkcionalan te su predstavili svoju varijantu mlaznog vlaka 1971. godine te proveli dosta vremena testirajući ga. Prvotna brzina od 187 km/h se činila premalenom pa su je dogurali do 250 km/h, a vjerovalo se kako to ide i do 360 km/h! Ipak, testiranja su pokazala kako je potrošnja goriva jednostavno prevelika, a buka toliko zaglušujuća da nema smisla niti pokušavati komercijalizirati takve strojeve, pa su i Rusi vrlo brzo napustili projekt.

Russian Jet-Powered Train – video:

Da je on kojim slučajem zaživio, bio bi usmjeren prvenstveno na putnički promet. Svaka lokomotiva bi imala svoje motore i ovakve bi se mašine koristile za relativno brzo savladavanje ogromnih ruskih (odnosno sovjetskih) prostranstava. Mislilo se kako je svih par izgrađenih modela zauvjek izgubljeno, dok jedan od primjeraka nije pronađen iza nekakvog starog hangara. Istina, hrđa ga je uništila gotovo do neprepoznatljivosti, ali restauracijom je vraćen u svoj prvotni oblik te postavljen kao svjedočanstvo budućnosti koju nikada nismo imali, a bome nismo niti mogli imati!

TAGOVIbizarno hladni rat koncept mlazni pogon mlazni vlak rusija SAD SSSR tehnologija vlak

Komentiraj