Auto & Tech

Mobitel od kockica

Aside Banners

S ‘Lego’ modularnim mobitelom možete složiti vlastiti uređaj

Piše , Objavljeno

Ne želite nasjesti na još jedno Appleovo prodavanje magle, a niti konkurencija nije ništa bolja? Modularni mobitel vam daje priliku da sami kreirate svoj uređaj iz snova!

phonebloks

Mobiteli postoje već nekih 15-ak godina (barem oni dostupni općem pučanstvu), a do sada se NITKO nije sjetio napraviti jedan modularni uređaj, koji bi korisnik mogao nadograđivati po osobnim preferencama. Računala funkcioniraju tako od samih početaka, isto možete napraviti sa svojim sound systemom, dok mobiteli ostaju sveta krava koju nitko ne smije dirati. Dakako, velikim se tehnološkim tvrtkama ne isplati dati bilo kakvu kontrolu svojim potrošačima, jer bi to značilo daleko manju zaradu, ali nizozemski se inovator Dave Hakkens ipak upustio u ludu misiju mijenjanja cijele industrije!

Phonebloks je koncept modularnog mobitela, kod kojeg bi korisnik po potrebi mogao mijenjati i slagati dijelove, slično kao kod Lego kockica. Bazu uređaja čini matična ploča s mnoštvom rupica i malenih konektora, na koju s prednje strane stavljate zaslon, a stražnja je rezervirana za bateriju i ostali hardware. Na ostatku slobodnih mjesta možete pikati dodatke koje želite, od wi-fi prijamnika do žiroskopa. Ako vas takvi dodaci ne zanimaju, možete ih sve izbaciti, te vašem uređaju dodati, primjerice, još jednu bateriju. Hoćete da su vam fotke kvalitetnije? Nema problema, samo izvadite nepotrebni audio ulaz i bluetooth, te na njihovo mjesto stavite bolju kameru!

Phonebloks – promo video:

Sve je to, dakako, daleko od masovne proizvodnje, a ne bi bilo prvi put da ovakav genijalan koncept završi u košu za smeće. Hakkens će stoga idućeg mjeseca krenuti s velikom kampanjom privlačenja potencijalnih investitora, a mi se nadamo uspješno odrađenom poslu i što bržoj realizaciji ove revolucionarne ideje. A ako ovaj koncept i ne zaživi, barem pokazuje da netko negdje razmišlja o napretku, jer iskreno, teško bismo podnjeli još jednu godinu u kojoj nam Apple pokušava prodati isti mobitel zapakiran u novu kutiju…

TAGOVIkockice lego mobitel modularni mobitel phonebloks smartphone

Komentiraj