Auto & Tech

Korisno ili jezivo?!

Aside Banners

Sada je dovoljno samo uslikati neznanca i prepustiti internetu da otkrije njegov ili njezin identitet

Piše , Objavljeno

Živimo u vremenima kada se gotovo nemoguće sakriti od nekog od milijuna velikih očiju koje nas promatraju, a ovo je nešto što će još više prestrašiti paničare!

fotka 1

Prije koji tjedan su nas kratkotrajno zabavljali viralni hitovi u kojima su zaljubljeni mladići putem interneta i društvenih mreža tražili djevojke koje su vidjeli po busevima i tramvajskim stanicama, a tada su se jednostavno previše bojali priči im. Naravno, ne znajući im niti ime niti prezime, odlučili su se ogoliti pred svima i vrlo si vjerojatno priuštiti dosta neugodnosti, ali da su znali kako postoji način da se to izvede mnogo jednostavnije, neprimjetnije i, složiti ćemo se, jezivije, možda bi priče završile na drugačiji način?

Ruski fotograf Yegor Tsvetkov je zato odlučio krenuti s projektom kojim bi pokazao koliko je lagano otkriti nečiji identitet samo pomoću njihovih nasumično uhvaćenih fotki. On svakodnevno putuje moskovskom podzemnom željeznicom i kriomice fotografira neznance, a onda ih pomoću nekoliko dostupnih programa i sveprisutnog Big Data seta podataka prilično jednostavno otkriva njihove prave identitete odnosno profile na društvenim mrežama. Naime, tehnologija je na tom stupnju da je ovako nešto itekako moguće, a o(bes)hrabrujuće je što zapravo i ne moraš biti neki poznavatelj informatike da skužiš kako to funkcionira.

fotka 2 fotka 3 fotka 4 fotka 10 fotka 9 fotka 8 fotka 7 fotka 6 fotka 5

Naravno, iako ima mnogo pozitivnih strana, prije svega Yegorova umjetnička nota koja ovim fotografijama želi pokazati koliko se razlikujemo kada smo negdje vani “u svijetu” naspram onoga kako se inače predstavljamo kada smo u nekakvoj kontroli, ova serija fotografija stoji i kao upozorenje koliko je zapravo naša privatnost krhka i kako svaka objava naše fotke na internetu znači i kako će nas netko negdje nekada moći relativno lagano pronaći. Kada se gleda iz te perspektive… nije nam baš svejedno, zar ne?!

TAGOVIbig data društvene mreže fotografija identitet rusija Yegor Tsvetkov

Komentiraj