Auto & Tech

Lagano pretjerivanje

Aside Banners

Samsungov novi RAM superčip ima čak 128 GB i nikakvu konkurenciju

Piše , Objavljeno

Bill Gates je prije više od 30 godina izjavio kako nitko nikada neće trebati više od 640 kB RAM-a. U Samsungu se nimalo ne slažu s tom tvrdnjom.

geek

Iako nisu niti najbolji niti najkvalitetniji što se tiče tehnologije RAM-a, u Samsungu žele biti barem najveći, a to im je i uspjelo novim superčipom koji na klasičnoj pločici roka nevjerojatnih 128 GB dinamičke memorije, što je duplo više od njihovog prošlogodišnjeg rekordera. I dalje se radi o DDR4 tehnologiji, a na jednu su pločicu uspješno nagurana čak 144 čipa posložena u 32 manja paketa od po 4 GB koji postižu ukupnu brzinu od 2 400 megabita po sekundi, a u Samsungu tvrde kako se radi o najvećem i energetski najučinkovitijem DRAM setu ikada!

samsung

Naravno da od ovakvog monstruma nema gotovo nikakve koristi kada je zabijen u osobno računalo, pa je namijenjen prvenstveno velikim serverima, a za sada mu nije poznata cijena. Ono što se zna jest zanimljiva tehnologija kojom je Samsung došao do ovakvih brojki, a radi se o tehnici poznatoj kao “kroz silicij preko”. To ukratko i totalno laički znači kako je omogućeno vertikalno spajanje RAM čipova korištenjem elektroda koje prolaze kroz rupe, za razliku od ožičenja kog klasičnog RAM-a. Ne znamo što to konkretno znači, ali rezultat je slaganje čipova u prostoru (3D) što pak omogućava znatno bolje iskorištavanje prostora. Sve je to super, ali može li vrtjeti Crysis?

TAGOVI128 GB memorija najveća memorija RAM samsung

Komentiraj