Auto & Tech

popločaj si život

Aside Banners

Savršen početnički setup za slušanje ploča – za ljude koji su spremni preći na mračnu stranu

Piše , Objavljeno

Jednom kad počneš s pločama i hi-fi zvukom – gotovo je. Lagat ćeš sve oko sebe, trošit ćeš vrijeme na internetu beskrajno skrolajući i ploče i komponente, a onda ćeš i u stvarnom svijetu lutati u potrazi za novim uzbuđenjem.

Kopanje vinila je preteča Pokemon Goa (i još uvijek superioran oblik zabave), obiđeš sve gradske punktove koji nude nove i stare nosače zvuka, ali svi ti kaveri ti ne mogu samo stajati na zidu – osim ako si najveći hipster.

vinil ploče

Trebaš nešto na čemu možeš slušati ploče, a ne želiš ih uništiti s ujakovim gramofonom iz šezdesetih. Kad glazba puno košta, onda se brineš o njoj, paziš ju, maziš ju i ne želiš da se izliže nakon desetak slušanja.

Ako ti pak nije stalo do skupo plaćenih ploča (skupo novcem ili skupo vremenom), možeš se počastiti jednim od onih “vintage” gramofona s ugrađenim zvučnicima koji izgledaju kao kofer babe Mande u kojem nosi set za piknik na kojem je prvi put užvalila tvog djeda. Grozna slika? E grozna je i zvučna slika.

crosley gramofon

Takvi komadi dolaze s belt-driveom tj. “tanjur” pokreće remen koji često puca, spada ili pruža nestabilnu brzinu pa će ti Josipa Lisac početi zvučati kao Arsen Dedić s pričepljenim prstom. Osim toga – gramofonska igla je često teška keramička i ne radi uslugu tvojim pločama jer ih zlostavlja te uništava “grooveove”, a samim tim i razlog zbog kojeg imaš ploču – glazbu!

Tako da – odmakni se od Crosleya i svih ostalih “fensi” jeftinjaka (iako – ako ne planiraš ozbiljno u vinile, igraj se s ovakvima s vremena na vrijeme). Nećemo previše u dubinu, dat ćemo ti best-buy gramofon i prijedlog za jedne zvučnike, ti odluči želiš li to ili ne.

Audio Technica AT-LP120-USB

gramofon

Da, ovo je entry-level gramofon. I da, skuplji je od onih “koferčića” koje možeš kupiti za petstotinjak kuna. Dizajn odaje počast legendarnom Technicsu SL-1200, izgleda dobro, zvuči dobro.

at_lp120_usb_1_sq

Opremljen je i USB konekcijom pa možeš i digitalizirati svoju kolekciju ploča (ili kopati semplove ako imaš 12 godina i snove bivanja hip hop producentom). Ima direct-drive, što znači “ništa od prokletog remena”, ali isto tako znači da se možeš početi igrati s DJ-ingom ako te to imalo interesira, a možda ga čak i možeš iznajmiti klincima DJ-ima za gaže pa otplatiti koju ratu. Jk jk. Ima i ugrađeno pretpojačalo pa ga možeš koristiti i uz aktivne i uz pasivne zvučnike. Što ti više treba? Ništa. Bar na neko vrijeme, dok ne uroniš još dublje u mračni svijet opsjednutosti vinilom.

Cijena: A oko 2000 kuna… nije mala stvar. Ali vrijedi.

Prijedlog zvučnika: Audioengine A2+ Wireless

zvučnici

Audioengine je izbacio ove divne zvučnike koje mi i još nekoliko internet-publikacija proglašavamo kao idealnog partnera za Audio Technica gramofon. Zvučnike i gramofon spajaš standardnim RCA kablovima, a ovi zvučnici imaju ugrađenu i Bluetooth tehnologiju pa možeš i streamati neki Youtube, Deezer ili Spotify ako je u banci presušilo zbog previše novih vinila naručenih s Discogsa ili Ebaya.

Cijena: 250 eura

TAGOVIdjing gramofoni gramofonske ploče hi-fi početnički gramofon vinil zvučnici

Komentiraj