Auto & Tech

Manje, a isto

Aside Banners

Šest stvari koje trebate znati o novom iPhoneu SE

Piše , Objavljeno

Apple nas nije baš pretjerano oduševio svojom posljednjom velikom konferencijom, što ne znači kako nisu ponudili baš ništa novo.

iphoneJel se to nama čini, ili Apple od smrti Stevea Jobsa izbacuje samo nadogradnje svojih postojećih proizvoda ili totalne failove koje unatoč žestokom marketingu ne zanimaju ama baš nikoga (Apple Watch)? Iako se i dalje radi o jednoj od najjačih, ako ne i najjačoj multinacionalnoj kompaniji na svijetu, čini nam se kako Apple više nije onaj stari i probitačni razbijač zbog kojeg bi i po mjesec dana čekali u redovima, a najbolji je dokaz tome proizvod koji je izazvao najviše pozornosti na posljednjoj velikoj konferenciji prije par dana: iPhone SE. Znači novi iPhone, praktički isti kao i svaki drugi iz linije, samo manji. Jesu li ta 4 inča jedina stvar koja je uistinu različita i “nova”?!

Iako je manji, jednako je jak kao i iPhone 6S

Izgleda kako veličina stvarno nije bitna, jer iako podosta manji od svog moćnog starijeg brata, iPhone SE ima apsolutno jednaku brzinu i snagu kao iPhone 6S. Moćni A9 procesor se pobrinuo da skaliranjem veličine ne dođe do gubitka performansi te nam još jednom dokazao da moderni smartphone uistinu ne moraju biti veličine radijatora.

Dolaze u nekoliko boja i memorija

iphone 2

Kao i gotovo svaki drugi pametni telefon iz Apple linije, i ovaj dolazi u varijantima od 16 i 64 GB memorije, i to sa cijenama od 399 dolara, odnosno 499 dolara. Dakle, i dalje se radi o finoj lovici, a iznimno nam je drago što Apple još uvijek ne odustaje od pumpanja cijena na osnovu svog branda. Naravno, iPhone se nudi u nekoliko boja, a možemo birati između bijele, sive, zlatne i boje ruže.

Kamera je ostala uuuuvijek ista

Kao i u slučaju procesorskih performansi, niti kod kamere nije došlo do ikakvog pada kvalitete sa smanjenjem samog uređaja. Ponovno se tu radi o moćnoj fotografskoj mašini koja roka fotke po 12 megapiksela i snima 4K video, što je i dalje jedan od glavnih razloga zašto bismo uopće kupili jedan od Apple smartphonea.

Mališa nema podršku za 3D Touch

iphone 4

Jedna od vjerojatno najbitnijih stvari koje su uveli iPhone 6S i iPhone 6S Plus je svakako 3D Touch, mogućnost da se jačinom i dužinom pritiska utječe na same aplikacije i njihovu izvedbu. Na žalost, kod iPhone SE se na nečemu očigledno moralo uštedjeti, a otpala je upravo ova zanimljiva opcija. Ništa, moramo se vratiti natrag u srednji vijek, kada nam je igralo samo obično tipkanje po zaslonu…

Internet mu je brži

Bravo Apple, ovo je nešto što svakako gledamo kao dobrodošlo poboljšanje. Nadogradnja LTE sustava omogućava bolji pristup internetu i brže korištenje istog, a napravljena su i neka itekako potrebna podešanja s kvalitetom glasa, video poziva i glasovnih naredbi. Još da ga naučimo da priča umjesto nas… krasota!

Sve aplikacije i dalje rade bez ikakvih problema

Ako niste noćima spavali i budili se s grašcima znoja bojeći se kako stare aplikacije neće raditi na novom iPhone SE uređaju, nema brige. Apple se uvijek pobrine da barem dvije generacije njihovih smartphonea mogu koegzistirati u istom prostorno-vremenskom intervalu, tako da sve što je iPhone 6S rokao, rokati će i ovaj!

TAGOVIapple iPhone iphone SE mobitel smartphone tehnologija

Komentiraj