Auto & Tech

Virtualna stvarnost ima novog igrača

Aside Banners

Sony se pokušava ubaciti u virtualnu stvarnost ambicioznim projektom Morpheus

Piše , Objavljeno

Od kada je prije dvije godine Oculus Rift najavio revoluciju u gamerskom svijetu, čekamo na konkretni odgovor nekog od velikih svjetskih igrača. Prvi se odazvao svemoćni Sony!

project morpheus

Na jedan ili drugi način, virtualna stvarnost će obilježiti idućih desetak godina, a ta će malena revolucija svoj početak gotovo sigurno imati u svijetu računalnih igara. Oculus Rift i dalje stoji kao prethodnik krda, ali više od dvije godine od kada je najavljen ipak su dale dovoljno vremena konkurenciji da počne raditi na svojim uređajima. Ta je tehnologija još uvijek u fazi prototipa, ali s obzirom na količinu para koje imaju primjerice Microsoft i njihov Project Fortaleza, jasno je da će se u narednih nekoliko mjeseci maleni Oculus sve teže boriti s velikim dečkima.

Jedan od opasnijih protivnika je definitivno i Sony, koji je predstavio svoj Project Morpheus, set za virtualnu stvarnost dizajniran oko njihove nove Playstation 4 konzole. Radi se o uistinu prekrasnom komadu tehnologije, koji se razvija već dobre tri godine, te je sada napokon spreman na predstavljanje široj javnosti. “Virtualna stvarnost je san mnogih gamera još od vremena kada su računala izumljena“, rekao je predsjednik Sony Worldwide Studiousa Shuhei Yoshida na predstavljanju uređaja. “Mnogi od nas vezani uz Playstation smo sanjali o virtualnoj stvarnosti i onome što bi ona značila za igraču zajednicu.

Morpheus je iznimno ergonomičan i lagan uređaj s 1080p LCD ekranom, vidnim poljem od 90 stupnjeva i integriranom podrškom za PlayStation Camera i PlayStation Move mogućnosti igranja, bez kojih bi njegovo korištenje bilo praktički nemoguće. Sadašnja verzija još uvijek zahtijeva kabelski priključak, ali u Sonyu se nadaju kako će uskoro složiti i bežični prototip.

Pri izradi Morpheusa stručnjaci su vodili računa o šest ključnih stavki koje moraju biti ispunjene kako bi jedan ovakav uređaj za virtualnu stvarnost mogao funkcionirati. Tako su u prvom planu tehnologije za prikaz slike i zvuka, s kojima jedan od jačih svjetskih inovatora nema prevelikih problema. Iznimno je važno i da PlayStation Camera/PlayStation Move podrška bude riješena na pravi način kako bi se igraču osiguralo nesmetano kretanje kroz virtualni okoliš, a naposljetku treba voditi računa i o tome da cijelo iskustvo bude što jednostavnije za korištenje.

Project Morpheus – promo:

Naravno, sve je ovo samo ‘suha’ tehnologija bez materijala na kojem bi se mogla iskoristiti, tako da je Sony već našao strateške partnere među nekim od najjačih proizvođača video igara, od koji valja spomenuti Epic Games, Crytek i Unity. Mi se samo nadamo da ćemo doživjeti dan kada će jedan od tih uređaja napokon doći u trgovine, jer ove najave i višegodišnja iščekivanja nas polagano ubijaju!

TAGOVIoculus rift playstation 4 Project morpheus sony tehnologija virtualna realnost virtualna stvarnost

Komentiraj