Auto & Tech

evo kako

Aside Banners

Spotify – kako zaobići ograničenja i koristiti ga iz Hrvatske

Spotify, odličan besplatni servis za streaming glazbe, nažalost, dostupan je samo u par zemalja, među kojima nije Hrvatska. No, uz malo snalažljivosti, možete ga koristiti i kod nas.

Piše , Objavljeno

Spotify

Spotify


Spotify je zakon. Neograničen streaming goleme i potpuno legalne baze glazbe dostupan je iz minimalističke, ali solidne aplikacije (odnosno playera), uz nadoplatu i s mobilnih uređaja, a nekih 45 kuna mjesečno nije loša cifra.
Samo, glavni problem je Spotifyjeva nedostupnost van nekoliko europskih zemalja i SAD-a, a razlog su – naravno – licence izdavačkih kuća. Metoda za zaobilaženje restrikcija iziskuje pokoju žrtvu, no bit ćete lišeni gnjavaže održavanja vlastite kolekcije mp3-ca, dok postojeće možete ubaciti u aplikaciju i Spotify koristiti kao dopunu vlastitoj bazi pjesama.

Kako koristiti Spotify iz Hrvatske

Kao prvo, Spotify nudi besplatnu registraciju korisničkog računa, čije je ograničenje sljedeće – reklame integrirane u aplikaciju, kratka audio reklama svakih 5-6 pjesama i maksimalno dva tjedna slušanja glazbe van zemlje. Trebat ćemo se poslužiti proxyjem…
Za one malo tehnički potkovanije, postupak ćemo sažeti u par koraka. Ostali, čitajte dalje…
1. Nađite besplatnu proxy adresu, pa u postavkama vašeg browsera ubacite adresu proxyja.
2. Skoknite na Spotifyjeve stranice i registrirajte se.
3. Skinite Spotify aplikaciju i prijavite se.
4. Svaka dva tjedna (kad vam javi da više ne možete pristupiti servisu) u postavkama aplikacije ubaciti proxy adresu, odlogirati se, ponovo prijaviti.

Postupak za n00bove

Cool-proxy.net (za vrijeme pisanja ovog članka, ali i već par godina unazad) održava listu proxyja, a trebat će nam HTTP proxy, jer Spotify uglavnom uspješno ignorira obične web proxyje. Zašto proxy? To je u suštini posrednički server preko kojeg ćete pristupiti Spotifyjevim stranicama te tako odglumiti da ste iz zemlje u kojoj je servis dostupan.

Prvo, registracija. Možete registrirati account iz bilo koje zemlje, ali u pravilu ćete najlakše naći američki proxy. Dakle, na spomenutom sajtu cool-proxy.net u izborniku gore odaberite “HTTP Proxy List”, te sortirajte listu po zemljama (klikom na kolonu “Country”). Dolje ćete vidjeti popis stranica, te morate skočiti negdje pred kraj kako biste našli one iz SAD-a. Sljedeći korak je davež, no morat ćete metodom pokušaja i pogreške pronaći proxy adresu koja funkcionira. Otprilike nekih 10-15% proxjya s liste funkcionira u danom trenutku, a ažuriraju se stalno. Pokušajte kopirati proxy (IP) adresu te je otvoriti u vašem browseru – ako reagira bez greške, vjerojatno je upotrebljiva.

U mrežnim postavkama vašeg browsera ubacite proxy adresu (ako ne znate kako, guglajte nešto tipa “chrome proxy settings”), skoknite na Spotifyjeve stranice i nađite sign up gumbić pri vrhu. Nažalost, Spotify odnedavno inzistira na integraciji s Facebookom, što ne možete izbjeći, a sam će vam popuniti obrazac za registraciju, ako ste trenutno prijavljeni na Facebook. Paranoični? Ne želite li povezivati Spotify sa vašim dragocijenim Facebook profilom? Uvijek možete napraviti još jedan potrošni profil.
Nakon uspješne registracije, na mail bi vam trebao stići link za download aplikacije, ili je jednostavno skinite odavde. Prijaviti se možete podacima vašeg Facebook profila i sljedeće što ćete vidjeti je…


Upravo kreirani korisnički račun aktivan je dva tjedna, zbog već spomenute restrikcije korištenja van zemlje. Budući da Spotify “misli” da ste iz SAD-a, a trenutno se spajate iz Hrvatske, morat ćete ponoviti sličan proces prethodno opisanom – dakle, pronaći funkcionalan proxy i ubaciti ga u aplikaciju. Postavke za to nalaze se u izborniku Edit -> Preferences, ili kraće Ctrl + P. Pri dnu se nalazi okvir “Proxy”, gdje ćete odabrati opciju HTTPS, te upisati adresu (prnađen proxy) i port (dio nakon znaka dvotočja). Odjavite se, ponovo prijavite i nadajte da proxy adresa funkcionira. Ako dobijete poruku o grešci, ponovite dok ne pronađete proxy koji radi. Na kraju balade, ne zaboravite se odjaviti s proxyja, u browseru i aplikaciji, jer će vam browsanje web preko proxyja biti prilično usporeno.

Poželite li kupiti Unlimited account za 5 funti mjesečno, koji će vas riješiti audio reklama ili onaj za 10 koji vas oslobađa gnjavaže s proxyjem, trebat će vam kreditna kartica s prebivalištem u nekoj od zemalja gdje je Spotify dostupan. U suprotnom, morat ćete istrpjeti povremenu reklamu između slušanja pjesama koje streamate s njihovog servisa – ali ne i lokalnih audio fajlova, importanih u aplikaciju.

To je to. Ovisno koliko brzo nađete funkcionalan proxy, trebat će vam 10-15 minuta za registraciju i nešto manje svaka dva tjedna da “osvježite” korisnički račun. Uživajte u besplatnoj mjuzi!

TAGOVIbesplatna muzika besplatno evo kako muzika proxy spotify

Komentiraj