Auto & Tech

Aside Banners

Staklo u spreju promijeniti će budućnost

OK, budućnost čišćenja kupaonice, pećnice, odijela, automobila.... Proizvedeno je prvo nano kućansko pomagalo koje će vječnu raspravu oko ribanja pospremiti u ropotarnicu romantičnih sjećanja

Piše , Objavljeno

Ah dragi, kako smo se nekad klali oko zakorene rajngle, pa tko je kriv, pa čiji je red za pranje suđa, pa mrlja na kauču, pa tko će obrisati zrcalo u kupaonici, aaaa…kako smo se voljeli. A ne sad, sve pošpricamo mikrostaklom i stvari je dovoljno isprati s par kapi vode.

nanostaklo

nanostaklo

Tako bi uskoro mogla izgledati scena iz domaćeg života homo sapiensa jerbo su neki pamenti Turski znanstvenici napravili staklo u spreju čije su kvalitete revolucionarne. Naime, po špricanju površine stvori se nepropusni, nevidljivi i neopipljivi sloj tanak par milijuntnina milimetra, a koji čini čišćenje totalnom erotskom maštarijom svakoga tko se ikada primio spužve. Materijal na bazi silicija vrlo sličan staklu, nepropustan je, nepotrošiv, nezanimljiv bacilima, i, najvažnije, neobično lagan za pranje. Zamislite da prolijete vino po bijeloj košulji a onda jednim potezom vlažne krpe obrišete mrlju bez traga. Tako će uskoro izgledati stvarnost svakog upicanjenog alkoholičara.

Sprej se već sve u šesnaest testira po bolnicama, školama, jedna ga kompanija isprobava na motorima lokomotiva, a mnogi mu, pored spomenutih, vide idealnu upotrebu na spomenicima, kipovima ili vjetrobranskim staklima. Brisači će, kažu, biti nepotrebni jer će se voda automatski slijevati niz šajbu. Par avangardnih vinograda je pošpricalo lozu i drastično reducirali gljivična oboljenja, a kada je bilo pošpricano po sjemenkama, nova je loza rasla brže zahvaljujući činjenici da nije trebala trošiti stanične resurse na obranu od bacila.

Pogotovo ukoliko se silicij pomiješa s ugljikom, čišćenje staklene opne koja će bi mogla skoro preplaviti svijet postaje neobično lagano i svodi se na par poteza krpom. Neki su otišli tako daleko da već zamišljaju špricanje namirnica ne bi li ih učinili dugotrajnijim, no još se naravno ne zna kako nanostaklo utječe na organizam.

Vlasnik patenta je njemačka tvornica Nanopool, i bit će da će nalupati brdetinu keša. Proizvod je već lansiran na neka europska tržišta a svega je nešto skuplji od dosadašnjih sredstava za čišćenje.

Za pametnjakovića koji se domislio prozirnoj revoluciji imamo još samo jedno pitanje:E, jel’ ti tata staklar?

TAGOVItehnologije znanost

Komentiraj