Auto & Tech

Ambiciozno!

Aside Banners

Stephen Hawking i milijarder Yuri Milner žele ostvariti međuzvjezdano putovanje u idućih 20 godina

Piše , Objavljeno

U jednom od najoptimističnijih znanstvenih projekata današnjice, najveći svjetski fizičar i bogati Rus žele ostavariti nezamislivo i pomaknuti čovječanstvo jedan korak bliže osvajanju svemira!

starshot1Ako neće NASA, ESA i druge svemirske agencije, ima tko hoće. Ruski milijarder i mecena znanosti Yuri Milner tako zajedno sa svojim kompićem i jednim od najvećih znanstvenih autoriteta današnjice, profesorom Stephenom Hawkingom, namjerava u idućih 20 godina krenuti u “osvajanje” najbližeg nam solarnog sustava, Alpa Centaurija. Početkom tjedna je tako na službenoj konferenciji najavljen projekt nazvan Breakthrough Starshot, a cijena ovog prvog pravog međuzvjezdanog putovanja bi trebala biti oko 100 milijuna dolara.

Danas se obvezujemo na sljedeći veliki korak u osvajanju svemira. Zato jer smo ljudi i u prirodi nam je da želimo letjeti.” Tako je ovu misiju najavio sam Hawking, a iako nam se trenutno takvo nešto čini nemogućim (pošto smo jedva uspjeli izaći iz vlastitog sunčevog sustava), znanost tvrdi kako nije takav SF! U projektu će se koristiti nanoletjelice veličine običnog računalnog čipa (zato su i nazvane StarChip) s velikim svemirskim jedrom, pogonjene energijom lasera. Jednom kada se čip nađe u svemiru, mnoštvo zemaljskih lasera će pogoditi njegovo jedro, izbacujući letjelicu brzinom od 20% brzine svjetlosti prema Alpha Cenaturiju.

Breakthrough Starshot – video:

U teoriji, ovo bi bilo dovoljno da StarChip do svog odredišta udaljenog 4,37 svjetlosne godine stigne za nekih 30-ak godina, što je ogromna ušteda s obzirom da bi joj sadašnjim konvencionalnim pogonom trebalo čak 30 tisuća godina! U planu je poslati ne samo jedan, već nekoliko stotina, pa čak i tisuća nanoletjelica, a cilj će im biti istražiti te daleke sustave i natrag na Zemlju poslati fotografije i znanstvene podatke, a možda čak i dokaze o postojanju “druge Zemlje” ili vanzemaljskih oblika života.

starshot 1

Inače, Alpha Centauri je sustav sastavljen od dvije zvijezde veličine bliske onoj našeg Sunca te jednog malenog crvenog patuljka, a kakva se sve tamo čuda kriju možemo samo sanjati. Projekt je već pošteno zapalio znanstvenu zajednicu, a donacijama će pomoći i mnogi slavni milijarderi poput Marka Zuckerberga te Ann Druyan, udovica pokojnog pionira popularizacije svemira i svemirskog istraživanja, Carla Sagana. Nama običnim smrtnicima preostaje jedino zaželjeti im sreću i nadati se kako ćemo već za naših života otkriti pokoju tajnu daleke Alphe!

TAGOVIalpha centauri breakthorugh starshot nanoletjelica putovanje Stephen Hawking svemir yuri milner zvijezde

Komentiraj