Auto & Tech

Aside Banners

Stola – tvornica mokrih snova

Pere vas ekskluziva, zaradili ste kojeg milijunčeka torbarenjem, tata vam je Todorić - zaboravite serijske SUV-ove! Prava manga vozi samo najskuplje.

Piše , Objavljeno

Za nekoliko dana, na Motor Showu u Essenu, Stola će predstaviti svoj novi koncept, pilu koja će vjerojatno postati najskuplji automobil ikad proizveden u seriji. Doduše, ovo serija odnosi se samo na dvajspet komada, ali svaki će koštati oko dvije milje ojra. Do tada, uživajte u nekim radovima talijanske tvornice mokrih snova Stola.

Secijalizirali su se za dizajn i proizvodnju zaista posebnih automobila, onih pila koje koriste sve mogućnosti koje im tehnologija u tom trenutku pruža, a nerijetko i prelaze te granice. Tvrtku vodi Roberto Sola, naslijedivši ju od oca koji je pekao zanat još od 1919. godine u Torinu, centru talijanske automobilske industrije.

Priča je naoko vrlo jednostavna:dečki iz Stole uzmu neki standardni automobil, mozgaju i šljakaju neko vrijeme, i od njega stvore nešto sasvim novo.

Stola GTS

Stola gts

Stola gts

Vjerojatno baziran na Porche 996 Boxteru, ali to samo oni znaju, predstavljen je na ženevskom Motor Showu 2003. godine. Pogoni ga moćna mašina zapremine 3600 kubika, koja razvija snagu od 480 konja.

Dizajnom i odabirom boja željeli su postići dojam automobila iz sedamdesetih i tadašnjih “dugometražnih” utrka izdržljivosti. Proizvedena su samo tri komada.

Stola S81

Stola s81

Stola s81

Tvrtka je svoj 81. rođendan proslavila stvarno u stilu. Tim povodom izdan je ovaj zaista jedinstveni model kojeg je dizajnirao Marcello Gandini. Napravili su ga kako bi ilustrirali svoje mogućnosti.

Gandini je ovim modelom želio stvoriti modernu viziju legendarne Lancie Stratos, koju je također dizajnirao. Predstavljena je 2000. godine, samo kao koncept.

Stola Dedica Concept

Stola dedica concept

Stola dedica concept

Potpuno u duhu tih godina, Stola je 1996. godine svijetu predstvila svoju Dedicu (ne, nije dedica, čita se “dedika”).

Pogađate, a možda i ne, podloga za ovu pilu bila je Fiat Barchetta predstavljena tek dvije godine ranije, ali ovdje se radi o dvostruko snažnijem motoru i 40 kilograma lakšem automobilu koji je svoj uzor mogao pojesti za doručak.

Stola Abarth Monotipo 98

Stola abarth monotipo

Stola abarth monotipo

Još jednom, Stola poseže za Brachettom kao temeljem za razvoj novog koncepta. Ovaj put, svaka sličnost s izvornikom nestaje.

Predstavljen je na torinskom Motorshowu 1998. godine, dizajnirao ga je Aldo Brovarone, bivši dizajner Pininfarine. Monotipo je pravi pokazni model umješnosti Stolinih majstora zanata. Tu su uveli i upotrebu kompozitnih materijala, tada teške egzotike, kako bi težinu smanjili ispod 900 kilograma. Sa svojih tristotinjak konjskih snaga, stotka je gažena u nešto manje od pet sekundi.

TAGOVIauti koncept stola

Komentiraj