Auto & Tech

JAVITE SVOJOJ BAKI!

Aside Banners

Stručnjaci upozoravaju: Prestanite koristiti Internet Explorer!

Piše , Objavljeno

Koliko je Internet Explorer manjkav preglednik zna gotovo svaki korisnik računala, a sada ga službeno hejtaju i američki i britanski računalni stručnjaci.

internet explorer meme 1

Službenih i vjerodostojnih podataka o postotku ljudi koji za surfanje internetom koriste Internet Explorer još uvijek nema, ali smatra se kako se ta brojka kreće od 22% (StatCounter), pa sve do ogromnih 55% (NetMarketShare). Iskreno, teško je uopće zamisliti da itko svojevoljno koristi ovaj integrirani Windows preglednik za išta drugo osim skidanja Chromea, Firefoxa ili nekog drugog kvalitetnijeg konkurenta, ali ne treba zaboraviti kako veliki dio korisnika računala i dalje ne zna za bolje ili ih te kompjuterske pizdarije jednostavno ne zanimaju.

Bilo kako bilo, Microsoft, Windowsi i Internet Explorer dobivaju svakodnevne udarce na račun svoga ega zbog manjkavog programiranja, a sada su se u pljuvanje po prvi put uključile i neke više državne agencije. Američki Computer Emergency Readiness Team i njihovi britanski kolege (nije baš da su neki značajan faktor, al’ ajde, nisu ni neki totalni bezveznjaci) su tako upozorili sve korisnike Internet Explorer preglednika da se prestanu služiti tim programom, jer u sebi sadrži do sada neotkrivenu grešku koja može dovesti do vrlo ozbiljnih sigurnosnih problema.

internet explorer meme

The zero-day exploit, kako se greška službeno naziva, omogućava virtualnim napadačima da na vaše računalo instaliraju opasan malware, te tako dođu u mogućnost za krađu podataka, praćenje prometa ili čak i potpunu dalekometnu kontrolu zaraženog računala. Grešku je prva otkrila tvrtka FireEye, koja tvrdi da se ista do sada uglavnom koristila za napade na korisnike u SAD-u, na čijim se računalima vrte Windowsi Vista, 7 i 8 s Internet Explorerima verzija 9, 10 i 11 (iako greška postoji počevši od deset godina starog IE 6), ali postoji opravdana opasnost širenja na ostatak svijeta.

Kao svojevrsnu protuprovalnu mjeru FireEye preporuča promjenu web preglednika (što ste ionako trebali učiniti odmah nakon svježe instalacije Windowsa), a ako to nije moguće, trebalo bi isključiti izvor ove kobne greške, Flash Player odnosno njegov plug-in. I sam Microsoft nudi mjeru opreza u vidu posebne aplikacije, ali ona se za sada nije pokazala pretjerano pouzdanom i sigurnom.

flash

Sve u svemu, prilično je jasno da se netko u toj megakompaniji mora malo trgnuti i ozbiljno se pozabaviti njihovim preglednikom, jer su ovi njihovi propusti prestali biti komični i postali prava tragedija. Osim, naravno, ako sve to nije samo dio neke kompleksne urote Billa Gatesa kojom želi pokoriti čovječanstvo!

DODATAK: U međuvremenu, Microsoft je izbacio novi patch koji rješava ovaj problem, a on će se automatski skinuti na vaše računalo ako imate uključen Windows Update.

TAGOVIgreška hackeri internet explorer microsoft preglednik windows

Komentiraj