Auto & Tech

Sretan rođendan!

Aside Banners

Sustav koji je promijenio svijet: Microsoft Windows 95 slavi 20 godina

Piše , Objavljeno

Možda nije bio toliko revolucionaran kao prethodnik ili napredan kao nasljednik, ali Windows 95 je bio i ostao operativni sustav koji je stvorio “običnog” korisnika.

win95Možda je to malo teško zamisliti, ali prije točno 20 godina, u večeri s 24. na 25. kolovoza, i službeno je započela prodaja Microsoft Windowsa 95, operativnog sustava koji je svojim šarmom, intuitivnošću, lakoćom upravljanja i mnogim danas standardnim mogućnostima promijenio način na koji koristimo računala. Nije bio toliko revolucionaran (dosta je toga “posudio” od Macintosha i OS/2) niti ispoliran (kao Windows 98 koji je došao tri godine kasnije), ali je napokon svima pružio mogućnost da se koriste računalom, koliko god bili nepismeni na tom području.

win 1

Microsoft je za tu priliku složio veliku marketinšku kampanju, sličnu onome što danas radi Apple. Najave i konferencije Billa Gatesa i cijele razvojne ekipe uz podršku Jaya Lenoa, TV reklame, plakati, promocije te genijalni kratki film s Matthewom Perryem i Jennifer Aniston su totalno nabrijali ekipu, tako da je u prvih pet tjedana prodano čak 7 milijuna kopija ovog operativnog sustava, što je za ono vrijeme bilo apsolutno nevjerojatno. Stavivši to u neku perspektivu, svatko tko je imao osobno računalo (dobri stari Pentium), imao je Windows 95!

Microsoft Windows 95 – Start me Up:

Microsoft Windows 95 with Jennifer Aniston and Matthew Perry – video vodič:

A što je taj mališan nudio? Prije svega, tu je bilo uvođenje Start gumba, nečega što je postalo i ostalo zaštitni znak Windowsa i alatka od koje sve počinje. Uz to je išao i task bar te mogućnost otvaranja više aplikacija i jednostavnog navigiranja među njima, a naravno da ne treba zaboraviti niti primjetna grafička poboljšanja. Ovaj je 32-bitni operativni sustav podržavao imenovanje dokumenata s do 250 znakova (možda se ne čini kao nešto, ali tada je bilo itekako poželjno), a po prvi je put relativno uspješno uveden Plug and Play sustav za vanjske jedinice poput eksternih diskova ili igračih parafilija. Istina, nije funkcionirao baš najbolje, ali ajde, dalo se nešto skombinirati…

win 2

Za kraj svakako valja spomenuti i podršku za internet preko Microsoft Network (MSN) aplikacije, kojom ste mogli provjeriti svoj mail, ići na chat ili surfati praiskonskim webom, a za one kojima je to sve bilo premalo, postojala je i Microsoft Plus! for Windows 95 verzija s hipsterskim mogućnostima poput preteće Internet Explorera i mogućnosti promjene teme desktopa. Sve u svemu, krasan maleni paket koji je uistinu promijenio svijet računala te svakako zaslužuje da mu čestitamo i zaželimo sretan rođendan!

TAGOVIbill gates microsoft operativni sustav tehnologija windows windows 95

Komentiraj