Auto & Tech

Vozi Miško!

Aside Banners

Top 5 svemirskih brodova iz SF-a kojima se želimo provozati

Piše , Objavljeno

Nećemo tako brzo kročiti u daleki svemir, ali to nas ne spriječava da tu i tamo uskočimo u neku od omiljenih nam svemirskih letjelica, bile one iz filma ili TV serija. Eva nama najdražih.

galaksijaNakon što smo vas detaljno upoznali s napretkom tehnologije za kratko putovanje barem do najbliže zvijezde u stvarnom svijetu, zaključili smo taj izlet nećemo dočekati. Osvajanje svemira polako pada u zaborav, s povremenim posljednjim trzajem tu i tamo i biva zamijenjeno dostizanjem granice megapiksela u kamerama mobitela. Vrijedni cilj, ali zajebi, mi želimo aliene, zarakijati sa ekipom iz Orionovog pojasa, probuditi se samo s ručnikom u nekoj maglici bogu iza nogu i rolati galaksijom u našem vlastitom svemirskom brodu.

Budući da od današnje tehnologije nema ništa, odlučili smo si odabrati nekoliko svemirskih brodova iz filmova i serija čiji dizajn namjeravamo bezobrazno kopirati u našim tajnim laboratorijima i ostvariti sve naše mokre svemirske snove.

Serenity

serenityMalo tko se nije na prvi pogled zaljubio u taj malen, ali nevjerojatno brz transportni brod u kojem smo živjeli zajedno sa kapetanom Malom, Zoe, Washom, Inarrom i ostatkom ekipe iz Fireflya.
Makar nenaoružan, Serenity nas je privukao svojom izdržljivošću, spektakularnim tragom koji ostavlja iza sebe, ali i time što je iznimno lagan za popravke kojih će sigurno biti u našim lutanjima galaksijom. Sviđaju nam se i skriveni pretinci za krijumčarenje uvoznih alkohola na Zemlju, a ako nam itko stane na put zavarat ćemo ih plačljivcima ili im izvesti Ludog Ivana i ostaviti ih iza nas da gutaju svjetlucavu prašinu ili što već iz našeg repa.

Moya

MoyaIako je Moya, svemirski brod poznat iz odlične serije Farscape, zapravo kombinacija živog bića Levijatana i tehnologije te ga je samim time teško reproducirati, mi se ne bojimo izazova. Zbroj IQ-a članova redakcije Idesha je jedan vrhunski broj i nama ništa nije neostvarivo.
Kao ni Serenity, Moya nema nikakvog oružja na sebi, ali je zato opremljena jednim obrambenim potezom koji bi naše znatiželjne guzice izvukao iz svakog problema kojeg bi mi mogli zakuhati tokom naših lutanja. Taj potez je Zvjezdani prasak, a on omogućuje skok na bilo koje mjesto u svemiru brzinom većom od brzine svjetlosti. Jedina mana je što često neznamo kud ćemo skočiti, ali tko smo mi ako ne hrabri istraživači.

Millenium Falcon

Millenium FalconBrod slavnog Hana Sola je vjerojatno najpoznatiji svemirski brod u galaksiji i bili bi prokleto glupi da ne ukrademo i njegov dizajn. I kopilota. Jer što je Millenium Falcon bez vjernog Chewbacce.
Mnogi su ga nazivali letećom kantom koja se jedva drži u zraku, ali prvi dojam zna itekako zavarati. Ispod vanjskog oklopa nalaze se mnoge modifikacije koje su digle njegovu brzinu, štit i oružje na zavidnu razinu, ali su i odgovorne za pokoje kašljucanje motora u kritičnim situacijama. Ništa što jedan dobar udarac po pregradi ne može riješiti. Uostalom, koji još svemirski brod znate, a da je prošao Kessel Run u manje od 12 parseka?

Romulanska ratna ptica

Romulanska ratna pticaSvaka svemirska lutalica koja drži do sebe mora u svojoj floti svemirskih brodova imati barem jedan koji će vaše protivnike otjerati u nekontrolirani bijeg već samim pogledom na njega, a postoji li bolji brod za to od romulanskog?
Pogledajte ga samo. Kada ga vidite ne zapitate se da li je ekipa na njemu miroljubiva. Ne. Istoga trena znaš da će ti se njegov kapetan predstaviti kao Bad Motherfucker. Iako smo mi skupina veselih i dobroćudnih pustolova, nije na odmet imati sredstvo plašenja svemirskih gazdi koji su se nekako uvjerili da nismo platili račun kod njih. Kakav bezobrazluk.

Heart of Gold

Heart of GoldTko ne bi htio imati svemirski brod koji te može odvesti u svako mjesto u galaksiji odjednom. I tokom toga nekoliko puta promijeniti oblik. I svoj i vaš. I povremeno vas pretvoriti u namještaj. Mi nismo razmišljali ni sekunde i bacili se odmah na potragu za planovima broda.
Brod je prikazan u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere, a naziv pogona koji mu omogućuje takvo kretanje je Beskonačno Nevjerojatan Pogon. Koristili bi ga za opuštajuća krstarenja galaksijom, sjedeći u udobnom bijelom naslonjaču s svježom kubanskom cigarom (navodno nema boljih ni u cijeloj galaksiji) i opisujući vam naše pustolovine u novim tekstovima.

P.S. Ukoliko se odlučite na izgradnju vlastitog svemirskog broda koristeći našu taktiku, preporučamo vam Starship Dimensions, odličnu stranicu s omjerima dimenzija velikog broja brodova kako nakon završetka gradnje ne bi shvatili da su vam vrata kroz koja ćete lansirati vaš brod na prvu vožnju – premalena.

TAGOVIAxe svemir letjelice sf svemir svemirski brodovi

Komentiraj