Auto & Tech

Stroga ruka tajvanskog zakona

Aside Banners

Tajvan uvodi drakonske kazne za roditelje čija djeca provode previše vremena na mobitelu

Piše , Objavljeno

U nastojanju da se suzbije pošast maloljetnika koji ne odvajaju pogled od ekrana svojih mobitela i tableta, tajvanska je vlast donijela jedan od vjerojatno najbesmislenijih zakona ikada!

tajvan 1Ok, priznajemo kako su ljudi počeli pretjerivati s buljenjem u mobitele, tablete i ostale uređaje, ali ne vidimo kojeg smisla ima zabranjivati im da ih koriste koliko žele pa makar se to odnosilo na djecu! Upravo se na to odlučila vlast u Tajvanu te se roditelji koji klincima mlađim od 18 godina dozvole prekomjerno korištenje elektroničkih uređaja (obuhvaćeni kategorijom 3C) mogu kazniti novčanom kaznom do 10 do 50 tisuća tajvanskih dolara iliti otprilike 10 tisuća kuna! Naravno, novi je zakon naišao na žestoku kritiku javnosti i stručnjaka, tako da sumnjamo kako će se uistinu i početi provoditi.

tajvan 2

Ne znamo koji se pametnjaković sjetio ovakve drakonske restrikcije i zašto su pobogu svi na nju pristali, ali nešto toliko besmisleno nismo čuli već godinama. Prije svega, ne postoji nikakav normativ koji određuje koliko je previše gledanja u mobitel osim sugestije stručnjaka da djeca od 3 do 18 godina ovakve uređaje koriste u intervalima od po pola sata. Drugi je pak problem samo-reguliranje kažnjavanja pošto inspektori i policajci ne mogu odrediti koliko neko dijete koristi svoj smartphone ako ga ne prati barem nekoliko sati što je, budimo iskreni, iznimno uznemirujuće i definitivno neekonomično. Time se uostalom zadire duboko u neotuđive sfere ljudskih prava i prava na privatnost, a nadamo se kako će tajvanska zakonodavno-politička elita ubuduće malo promisliti prije nego što se osramote ovakvim glupostima!

TAGOVIdjeca korištenje mobitela maloljetnici Mobiteli smartphone tablet tajvan zakon

Komentiraj