Auto & Tech

Aside Banners

Tata kupi mi robota

U filmovima i serijama smo se na njih već navikli, no prisutnost robota u stvarnom životu nekako nam se čini uznemirujuća...

Piše , Objavljeno

Samo je pitanje trenutka kada će roboti, humanoidi i slične robotičke naprave postati dijelom naše svakodnevnice. Bilo kao recepcioneri u javnim ustanovama, službenici na šalterima ili kao neophodna pomoć u kućanskim poslovima. Napravili smo mali pregled kroz svijet danas dostupnih robota.

Recepcioner DJ robot

DJ robot

DJ robot

Taman kad smo spominjali recepcionera robota prvi na kojeg smo naišli upravo obavlja navedenu radnju. DJ Robot proizvod je tvrtke Toyota i iako je javnosti predstavljen još 2005. godine tek sada dobiva svoju potpunu afirmaciju. Metar visoki android započet će služiti javnosti u siječnju sljedeće godine i to na 24. katu Toyotina ureda u Nagoyi.

DJ Robot će pozdravljati goste na ulazu, usmjeravati ih i na bilo koji drugi način komunicirati s njima. Jedini način da općite s ovim robotom je da prošetate do Japana s obzirom da ga Toyota ne planira predstaviti u komercijalnoj varijanti.
Presuda:Može proći. Dalo bi se s njim komunicirati…

Robot dječjeg lica

Sretna obitelj

Sretna obitelj

…i tijela. Na slici vidite Davida Hansona sa svoja dva potomka – jednim kojeg je stvorio na klasičan “hrvam se gol sa ženom” način te drugim na kojem je radio punih pet godina. Znakovito, oba mališana zovu se Zeno.


Robotički Zeno teži 2,72 kilograma, visok je 43 centimetra, a za Zena od krvi i mesa podaci nam nisu poznati. Osnovna namjena robota Zeno je da posluži kao igračka, sposoban je za glasovnu interakciju, a svoje osjećaje izražava klasičnim grimasama lica. Kako sada stvari stoje Hanson Zena svojih ruku djelo, robota ne dijete, planira tržištu ponuditi po cijeni između 200 – 300 dolara i to za otprilike tri godine.
Presuda:Sve je bilo u redu dok nismo pogledali pripadajući video

Robot od zraka i plastike

Napuhanko

Napuhanko

Napokon jedan robot s kojim bi se vrlo rado poigrali. Kako proizvođač tvrdi Mega Mech Airmagination robot najveći je kojeg je moguće kupiti u slobodnoj prodaji, i to po prihvatljivoj cijeni od 34,97 dolara.

Na žalost jedina robotička stavka kod ovog robota na napuhavanje su kotači na kojima se kreće, a to niti ne čini sam jer se njime upravlja pripadajućim daljincem. Od ostalog navodimo da će robot povremeno izgovoriti pokoju robotičku frazu tipa “Pokorite se Zemljani” ili “Napuši mi još malo zraka” i to je sve.
Presuda:Prodano! Bilo kao izvor zabave bilo kao krivac na kojem ćemo iskaliti bijes zbog paklenog robotičkog plana preuzimanja majčice nam Zemlje

Robotički komadi

komad iz snova!

komad iz snova!

Taman ste prodali svoju najbolju spiku koja provjereno prolazi čak i kod najtvrdokornijih komada, prigušili svjetla, pustili nježne zvuke Barry Whitea i sa svojom novom prijateljicom nježno se zavalili u naslonjač. Jednom rukom joj nježno prolazite kroz kosu dok druga pokušava otkopčati grudnjak. Zvuči idlično, no u ključnom trenutku vašeg potencijalnog uspjeha strese vas 220 volti koje napajaju komada!

Ekipa ljepotica sa slike proizvod je kompanije Kokoro, koja se inače bavi izradom robotičkih naprava. Cure su humanoidi u punom smislu te riječi, a kompanija ih iznajmljuje sajmovima i sličnim manifestacijama kako bi poslužile umjesto hostesa.


Ako vas je kojim slučajem napalio uvod u ovaj odjeljak teksta znajte da si bilo koju curu sa slike možete iznajmiti na pet dana po cijeni od oko 3,500 dolara.
Presuda:Neka, draži su nam topliji komadi…

Mijau, mijau

Robotičke naprave nisu zaobišle niti svijet kućnih ljubimaca. Kad bolje promislimo ovakva varijanta mačke kao kućnog ljubimca jednostavnija je od klasičnih mačaka – ne grebe, na uništava namještaj, nema nusprodukata…


Ipak, ova robotička mačka nosi određenu dozu zastrašujućeg faktora i moramo priznati da ju ne bi željeli vidjeti u svojoj blizini. Proizvela ju je Sega, a kao što je vidljivo u isječku ponaša se kao prava pravcata mačka.
Presuda:Ipak prave mačke, pa makar zasrale kauč.

Mogli bi mi ovako unedogled. Uspjeli smo tek zagrebati površinu dostupnih androida, humanoida i sličnih robotičkih beštija. Web stranica AndroidWorld izuzetna je baza ovakvih naprava i prema navodima na njoj trenutno je na svijetu aktivan 91 veći projekt razvoja androida. Aaaaaaaa, znali smo, roboti će zauzeti svijet!!! Spašavaj se ‘ko može…

TAGOVIroboti

Komentiraj