Tech

samo vi nas slušajte!

Aside Banners

Prisluškuju li vas vaši uređaji? Žena se šokirala snimkama koje je snimio njezin pametni zvučnik

Piše , Objavljeno

Izvor: Tik Tok Screenshot

Viralni TikTok video je skrenuo pažnju na vječan problem tehnološkog doba – privatnost.

Žena je zatražila uvid u podatke koje su zabilježili njezini pametni Amazon zvučnici. Ima ih tri, a iščuđava se što ju prisluškuju.

“Kada sam downloadala ZIP dokument, ovo su svi folderi koji su bili unutra.”

U folderima je na tisuće kratkih glasovnih uputa, opisala ih je kao strašne. Čak je i pustila jedan strašan zapis u kojem se ona može čuti kako traži da se upali svjetlo. Prošla nas jeza. Postoji i folder sa svim njezinim kontaktima. Nije joj se svidjelo ni što zvučnici znaju njezinu točnu lokaciju.

Ovo neuko iščuđavanje i hranjenje paranoje drugih ljudi je jeftin način za dolazak do pregleda, ali ako nas pitaš – sami biramo koje ćemo uređaje imati.

Ako ti treba pametan zvučnik kojem možeš reći da nazove tvoju baku – taj zvučnik mora imati pristup kontaktu tvoje bake. Pogledajte cijeli monolog u videu ispod.

@my.data.not.yours

Reply to @ladyisabellemae #privacy #fyp #foryoupage #amazon #alexa #dataprivacy #bigtech #bigbrother #trending #bigdata #privacyrevolution #update

♬ Spongebob – Dante9k

Glasnogovornik Amazona je izjavio kako daju svojim korisnicima transparentnost i kontrolu nad njihovim Alexa iskustvom.

“Korisnici mogu pregledati i izbrisati svoje glasovne zapise – ili mogu izabrati da se uopće ne snimaju. Korisnici mogu unijeti i svoje telefonske kontakte u Alexa aplikaciju kako bi mogli imati opcije kao što je hands-free zvanje i slanje poruka. Ovo je također opcija koju korisnici mogu postaviti ili onemogućiti u bilo kojem trenutku.

A što se tiče lokacije, aplikaciji Alexa možete omogućiti pristup geolokaciji vašeg mobilnog uređaja kako biste dobili relevantne rezultate kao što su vrijeme, stanje u prometu ili preporuke restorana.”

Jasno je da velike kompanije trebaju biti transparentnije i da ne bi trebali zlorabiti naše podatke, ali ovakve reakcije TikTokera ne pomažu nikom. Ako ne želiš sve ove opcije – nemoj koristiti pametne uređaje.

A jeste li znali da banke prate vaše kretanje i kupovne navike uz maleni, naizgled nevini uređaj zvan – debitne i kreditne kartice?

TAGOVIamazon IT privatnost smartphone tehnologija