Tech

NIJE LAKO...

Aside Banners

Bizarno ili? Autistični tinejdžer ide u zatvor zbog poruka na društvenim mrežama

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

U lipnju je autistični tinejdžer uhićen u Kambodži nakon što je na Telegramu napisao poruku u kojoj se navodno vrijeđa dužnosnike vladajuće stranke.

Od tada nije vidio svoju obitelj. Stručnjaci UN-a rekli su da su “duboko uznemireni” slučajem i traže njegovo puštanje na slobodu.

Život nije bio lak za ovog 16-godišnjaka

Ima autizam, a njegova obitelj kaže da je jedva govorio do svoje devete godine. U školi druga djeca bi mu rugala, a on bi obično ručao sam, a kasnije bi čistio smeće na igralištu škole kako bi ubio vrijeme.

“Kad razgovara s nama, kaže samo jednu ili dvije riječi”, rekla je njegova majka, Prum Chantha, aktivistica za ljudska prava.

“Kad dođe vrijeme za obrok, siđe i onda se vrati ponovno u svoju sobu.” Iako dječak s malo riječi, Sovann Chhay razvio je strast prema politici i kambodžanskoj povijesti – malo iznenađenje s obzirom na povijest njegove obitelji.

Njegov otac, Kak Komphear, koji je trenutno u zatvoru, bio je stariji član Kambodžanske nacionalne spasilačke stranke (CNRP), zabranjene političke oporbe u zemlji. Sovann Chhay ukrasio je svoju spavaću sobu zastavama CNRP-a, zajedno s ostalim suvenirima, uključujući slike Jayavarmana VII, najmoćnijeg kralja Kmerskog Carstva.
No sada je njegova spavaća soba skučena zatvorska ćelija koju dijeli s još 20-ak drugih. Svoju obitelj nije vidio gotovo tri mjeseca.

Uhićen je nakon što se posvađao u grupi poruka u aplikaciji Telegram. Sadržaj razgovora nije u potpunosti jasan, ali gospođa Chantha kaže da je njezin sin ljutito reagirao kada je član grupe koji je naklonjen vladajućoj stranci nazvao njezinog muža izdajicom. Muškarac, Kambodžanac koji živi u Kanadi, nakon svađe, poruke je proslijedio vlastima – tako tvrdi odvjednik tinejdžera.

Sat kasnije, oko 20 policajaca opkolilo je obiteljsku kuću, neki s AK-47. Šest policajaca ušlo je u kuću bez naloga, stavili su mladiću lisice i odvukli ga u auto, kaže gđa Chantha. Šesnaestogodišnjak je optužen za vrijeđanje čelnika vlade. Optužen je za poticanje i vrijeđanje javnih dužnosnika i prijeti mu do dvije godine zatvora.

Ovo nije prvi put da je Sovann Chhay na meti

Uhićen je i u listopadu nakon što se popeo u napušteno bivše sjedište CNRP-a kako bi sakupio zastave za svoju sobu. Pušten je dva dana kasnije, ali tek nakon što je vladin glasnik Fresh News objavio “priznanje” u kojem se ispričao zbog “izazivanja nestašluka”.

A u travnju je primljen u bolnicu s prijelomom lubanje nakon što su ga dva čovjeka na motoru udarila ciglom. Njegov otac je među više od 150 oporbenih osoba kojima se sudi zbog, navodnog, planiranja svrgavanja vladajuće stranke, koju vodi premijer Hun Sen, jedan od svjetskih vođa s najdužim stažom.

Gđa Chantha, koja je prosvjedovala zbog oslobađanja oporbenih političara poput svog supruga, vjeruje da je njezin sin na meti jer su njegovi roditelji glasni kritičari vladajuće stranke.

“Sada sam izgubila hranitelja obitelji i svog djeteta”, kaže ona. “Žele slomiti moj duh i poslati poruku drugim ljudima. Žele pokazati da su nedodirljivi i ako se netko usudi dodirnuti ih, završit će poput mene. Ali ipak se usuđujem razgovarati, iznositi svoje stavove i protestirati.”

Izvor: BBC

TAGOVIdruštvena mreža društvene mreže kambodža