Tech

kraj muci

Aside Banners

Eksplozije i akcija u filmovima i serijama su preglasni, a dijalozi pretihi? Evo kako to možeš riješiti

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot/Shutterstock

Večer je, već je prošlo 22h, nakon podužeg skrolanja počinješ gledati neki akcijski film kad odjednom prva rafalna paljba te tjera da u panici tražiš daljinski upravljač te smanjiš glasnoću. Onda dolaziš do drugog problema – sad kad ekplozije i meci nisu preglasni, dijalog između svih tih pucnjava je pretih.

Svi smo ovo prošli. Evo što moraš učiniti kako bi užitak gledanja filmova tebi bio veći, a manje stresan za tvoje sustanare i/ili susjede.

Ako imaš surround sustav/kućno kino, pojačaj centralni zvučnik kako bi se dijalog bolje čuo – uglavnom kroz taj zvučnik proizlaze svi razgovori. Zvuk u filmovima je inače podešen za kina gdje imaš znatno bolje zvučne sustave i nemaš zlovoljne susjede. Podešavanjem centralnog zvučnika ćeš moći smanjiti razliku između dijaloga i eksplozija pa će i ukupna glasnoća moći biti niža, ali jasnija i ugodnija.

Ako pak imaš soundbar – moguće je da ćeš također moći podesiti centralni kanal kako bi se postigao isti efekt.

Ako imaš samo TV – zvuk ti nije baš neki i razmisli o vanjskim zvučnicima, makar eksterna dva aktivna zvučnika koji će ti sigurno pružiti bolje iskustvo. Ali zasad si zapeo u “samo televizor i ništa više” paklu. Većina televizora ima samo lijevi i desni kanal pa stoga dijalog uvijek “šteka”. Pokušaj u zvučnim postavkama televizora pronaći opciju koja se zove “night mode”, “auto sound” ili nešto slično pa provjeri utječe li to na smanjenje razlike između dijaloga i pucnjava. Ne želiš ovo imati neprestano uključeno jer utječe na kvalitetu zvuka, ali u večernjim satima spašava.

Ako nikako ne možeš ovo naštimati, a kupnja vanjskih zvučnika ti je možda previše – gledaj filmove sa slušalicama. Čak nam je ovo draga opcija jer naglavne slušalice od petstotinjak kuna često daju bolji zvuk nego zvučni sustavi od 1000+ kuna. Sve što trebaš su slušalice s dovoljno dugim kablom ili Bluetooth slušalice koje komuniciraju s Bluetooth televizorom. Za nas sa starim televizorima? Spojiš računalo HDMI-jem na TV, izabereš da zvuk ne ide preko TV-a nego preko računala te na računalo spojiš bluetooth slušalice. I svi su mirni, a ti možeš gledati filmove glasnije nego ikad.

TAGOVIFilmovi tehnologija televizor ugodan dom