Tech

čuvaj kičmu

Aside Banners

Mobiteli nas, gle čuda, deformiraju? Bilo je pitanje vremena

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Movieclips/Youtube Screenshot // Unsplash Idesh Edit

Čitaš li nas trenutačno s pametnog telefona? Provodiš li na njemu svakodnevno više sati? Skrolaš li uvijek na kavi, dok čekaš, u javnom prijevozu, prije spavanja, na wc-u? Sigurni smo da je barem nekoliko odgovora na ovo pitanje potvrdno, a utoliko je i veća šansa da tzv. ‘smartphone pinky’ sindrom nije nešto za što čuješ prvi put, no kako se radi o relativno novom i nedovoljno istraženom fenomenu, sa zanimanjem rado ispratimo sva posljednja istraživanja na temu ‘tehnologija i piganje ljudske anatomije’. Smartphone pinky hit je postao na Redditu, a zatim i društvenim mrežama prije pet, šest godina kad je jedan od korisnika postavio fotografiju malog prsta desne ruke, koji se razlikovao od njegovog malog prsta lijeve šake, a što je pripisao neprirodnom i dugotrajnom držanju pametnog telefona. I otada, ukratko, sto ljudi – sto različitih istraživanja i zaključaka. No, ono što je sasvim logično, već potvrđeno i u krajnju ruku neizbježno je da nas tehnologija mijenja u svakom mogućem smislu, pa i anatomski.

Iako je tada spomenuta objava postala hit djelomično i zbog bizarnog sadržaja te neizbježne fore kako smo mi milenijalci toliko jadni da nas može ozlijediti i iPhone, dio eksperata tvrdi kako je riječ o naizgled i zasad vjerojatno poprilično bezazlenoj promjeni, koja se mijenjanjem životnih navika ili barem pokreta ruke može ispraviti i vratiti na staro. No, o dugotrajnim posljedicama zasad možemo tek špekulirati. Ono što možemo pouzdano znati na razini je tinejdžerskih mitova o izvađenom rebru Marilyna Mansona ili ‘pucanju’ prsti koje će dovesti do toga da će nam se konstantno tresti kad budemo stariji.

– Zasad još uvijek ovu promjenu medicinski ne nazivamo ‘sindromom’, čak ne možemo potvrditi niti da ona zasigurno postoji, ali broj onih koji su prijavili problem sugerira da do promjene na ljudskoj šaci dolazi. Što je i posve razumljivo, s obzirom na to da znamo kakve su danas navike mladih ljudi. Konstantan pritisak na jedan prst, koji nikada ranije u našim životima nije bio predviđen za pridržavanje tereta na takav način, može izazvati i određene promjene. da, pretjerana uporaba pametnih telefona uistinu može oštetiti mišićne funkcije i živce, posebice one osjetljivijih dijelova tijela poput kostiju zapešća, korijena šake ili npr. članke prstiju – otkrila je nedavno britanska dr. Pareena Patel, u jednom od posljednjih ozbiljnijih analiza na ovu temu.

Problemi sa šakom često se povezuju i s boli u palcu, prstu koji je također u moderno doba preuzeo na sebe veliku žrtvu i promet. Funkcije ruku ipak ne bi trebale stradati niti biti ozbiljnije ugrožene ako se budemo ponašali približno ‘normalno’. Struka, svjesna da neće ljude uspjeti udaljiti od korištenja pametnih telefona, savjetuje da se barem ne pretjeruje. A uz malo sreće, i naizgled banalne vježbe mogle bi pomoći da vas prestane progoniti zloglasni ‘smartphone pinky’ te da funkcija šake ostane na 100%. Ako ste se pitali za što služe one mekane lopte za gnječenje (ok, da, i za stres) ili u krajnjoj nevolji fizioterapija – za ovo. Uostalom, sasvim je izvjesno da budući naraštaji neće patiti od boli u šaci zbog prebrzog diktata profesorice, ali zbog dvanaestosatne smjene na pametnom telefonu itekako bi mogle.

TAGOVIizvor-unsplash izvor-youtube-screenshot pb