Tech

samo nemoj!

Aside Banners

Ni slučajno nemoj koristiti poslovni laptop za osobne stvari

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Možda nije očito, možda si dobra dušica koja vjeruje u čovječanstvo, ali nije baš bezazleno koristiti poslovni laptop za osobnu upotrebu.

Možda te oduševilo što su ti s posla dali poslovni laptop, možda ti se nakon tog čini idealnim umiroviti svoj osobni laptop star 10 godina koji grije jače nego Victoria’s Secret “modni” show u 2 ujutro. Logično je da ćeš sve raditi na jednom laptopu. Nije li?

Možda ipak preskoči i segmentiraj svoju upotrebu tehnologije. Poslovni laptop pripada tvrtki, trebaš pretpostaviti da na neki način mogu pratiti što radiš, jednako kao što to može pratiti i tvoj internet provider. Jedino što – internet provider ti ne može dati otkaz, a poslodavac može (pa nećeš imati novca ni za internet providera).

IT odjel ti updatea poslovno računalo preko mreže? Razmisli samo što još sve mogu. Sigurno se želiš žaliti kolegicama o groznom šefu preko Facebooka, web.whatsappa ili osobnog maila – i to sve koristeći poslovno računalo?

*haker u kapuljači s anonymous maskom preko face dok iza njega pada kod.gif*

Monica Chin za The Verge više piše o ovoj temi za američko podneblje, ali ne bismo se kladili da se takve situacije ne događaju i kod nas.

“Oni to ne smiju!”

Nitko to ne bi smio, ali redovito izbijaju skandali u najvećim tvrtkama svijeta.

“Mi smo Hrvatska, naši to ne znaju.”

Da, možda još nemamo kazne i kucanje policije na vrata za torrente, ali ne bismo se baš kladili da IT odjeli ne poznaju softver za praćenje.

Pozitivna stvar je što u NAŠ opis posla ulazi sve – od recenzija glazbe preko Pornhubovih marketinških praksi pa sve do izbjeljivanja anusa. Ako nas itko prati, već je oguglao na širok raspon naših interesa i nakon previše čudnih Google pretraga ne može ni pronaći ništa inkriminirajuće. Ali ti se pripazi.

Stručnjaci savjetuju da izbjegavaš koristiti osobne accounte na poslovnim računalima – i za društvene mreže i za mailove, možeš preskočiti online banking. Čak se ne preporuča ni pristup svim tim uslugama koristeći osobni laptop ili smartphone preko Wi-Fija u tvrtki. Neka se troši mobile data, ali je barem samo tvoj.

Paranoično ili samo sigurno? Moraš izabrati. Na svoju odgovornost.

TAGOVIIT posao posao i karijera privatnost tehnologija