Tech

zglobsaver3000

Aside Banners

Oduševio me nostalgični svemirski “miš” s kuglicom zbog kojeg više nemam bol u zglobu

Piše , Objavljeno

Znaš što nas je snašlo. Pandemija. Rad od doma. Zamućivanje granica osobnog i poslovnog. Čak nema više ni puta do posla. Tad sam bar biciklirao. Ili šetao. Sad mi se “commuting” sveo na desetak koraka do radnog stola u kućnom uredu.

Otkad radim doma sam počeo više razmišljati o ergonomiji uredskog prostora. Osim ergonomske stolice, razrezao sam i jednu dasku za rezanje pršuta i pretvorio ju u “armrest” za tipkovnicu zbog kojeg su mi ruke u prirodnijem položaju dok tipkam pa nema napetosti u karpalnom tunelu ni tetivama dlana. Nije nikakvo fensi rješenje, ali funkcionira. Za miš nisam mogao ništa smisliti, ruka mi se umarala od cjelodnevnog korištenja miša, ali onda sam odlučio potegnuti okidač i počastiti se trackball mišem. Danas smo navikli na optičke miševe, ali sjećaš li se trackball miševa iz high-tech trilera? Izgledaju kao bizarna, mutirana verzija old-school miševa s kuglicom. Najdostupniji mi je bio Logitechov Ergo M575 za 360 kuna. Nije važno gdje sam ga kupio, nema promo džabe ni u stare babe. Osim Logitecha, Kensigton je glavni trackball igrač, ali ovaj je bilo lakše nabaviti. I presretan sam.

Danas optičke miševe možeš kupiti za 30 kuna, gaming šljašteći miševi su precizni, brzi, ludi, ali meni je trebalo nešto drukčije. Hipster sam, što da ti kažem?

Nećemo se lagati. Kad sam izvadio M575 iz kutije, pomislio sam kako sam se za*ebao, kako ovo možda ipak nije bila dobra investicija. Sam sebi sam odradio pep talk i objasnio si da sam dva desetljeća već naviknut na “obične” miševe te da ovom trackball mišu mogu dati par dana. Nakon tri-četiri dana sam već postao trackball ratnik, dodatno si prilagodio osjetljivost kuglice i evo me – putujem bespućima interneta kao pravi.

Što mi se izrazito sviđa?

Ovo čudo štedi prostor. Običan miš treba prostora da ga možeš pomicati, trackball miš samo stoji na poziciji na kojoj ga želiš. Nisam mislio da će pandemija baš zauvijek trajati pa sam kupio neki majušni stol iz Ikee na kojem imam prostora za laptop, eksterni monitor, tipkovnicu i ne baš više puno toga. Nema vucaranja miša po stolu, trackball stoji nepomičan, a kursor pomičem skrolanjem kuglice palcem.

Evo ovog čuda i u akciji dok sam stvarao svoje art remek-djelo:

Položaj ruke mi je prirodniji na ovom mišu – nije ni čudo da se zove Ergo, ali ja sam ga prekrstio u Zglobsejver3000. Površina miša je nakrivljena na desnu stranu za tridesetak stupnjeva za razliku od većine tradicionalnih miševa. Sjećam se kako sam s tradicionalnim miševima znao usred radnog dana pauzirati da odradim rastezanje dlanova i podlaktice jer bi tetive bile napete, sad tog nema. Sve je na idealnoj udaljenosti.

Ima dva gumba više od običnih miševa. Po defaultu su namijenjeni za back i forward u browseru, ali se mogu programirati za gotovo sve druge funkcije.

Jedan gumb sam ostavio za back, drugi sam programirao kao default play-pause gumb za glazbu koji savršeno služi kad mi cura uleti u ured da mi pokaže nekog slatkog psa pomeranca s Instagrama na hashtagu #puppy (praćenje tog hasthaga treba svakom biti prvi korak u borbi protiv depre u pandemiji).

Dolazi s USB receiverom, a možeš ga spojiti i Bluetoothom što znači da može raditi s tabletima, čak i smartphoneima ako si weird/wired like that.

Dobra stvar je korištenje ovog trackballa kad spojim računalo na TV. Trackball ide sa mnom na kauč. Da, bežični “obični” miš može istu stvar, ali mu treba nekakva podloga – Ergo M575 je puno prirodnije rješenje za sve lijene entertainment funkcije s kauča – pogotovo ako programiraš dodatne dvije tipke za play/pause. Nema više ustajanja do stola što će reći da je ovaj miš savršen partner za lijenost koliko i za produktivnost.

Što bi mogao biti propust?

Miš je očito namijenjen za korištenje desnom rukom. Ja sam ljevak, ali miševe sam naučio koristiti desnom rukom i ne pomišljam na ikakav drugi scenarij, ali ako postoji netko tko uistinu klika i skrola lijevom rukom – ovo nikako nije miš za tu osobu.

Možda netko kaže kako ovi uređaji nisu za gaming, ali neki od najboljih igrača svijeta igraju s trackball mišem na kojem su namjestili najvišu moguću osjetljivost. Nema šanse da ćeš se okrenuti za 180 s običnim mišem tako brzo kao što ćeš s trackballom. Mana je navikavanje i ponovno učenje nečeg što misliš da već znaš, ali se isplati.

I što čekaš? Počasti se trackball mišem, bar jedan zglob će ti biti zahvalan.

TAGOVIgadgeti miš periferija računala trackball