Tech

Sve nas je strah

Aside Banners

Papa Franjo se moli da umjetna inteligencija i roboti zauvijek služe čovjeku… Zna li on nešto što mi ne znamo?

Piše , Objavljeno

Ne znamo kako nas je pronašao YouTube video u kojemu nas Papa Franjo poziva da se molimo da umjetna inteligencija i roboti zauvijek služe čovječanstvu. Naša prva reakcija je pod velikim utjecajem 2020. godine.

Naravno da smo se prvo pitali zašto on to traži od nas? Da, posumnjali smo u to da on zna nešto više, nego mi. Dosta toga smo već proživjeli, konstantno smo u laganom strahu. Nije teško zaključiti da ćemo pomisliti da je gotovo, slijedi nam terminatorska budućnost. Gledajući video smo očekivali kako će se pojaviti T-800 u mladom Arnie stilu i reći nam da pođemo s njim ako želimo živjeti.

Istovremeno smo se sjetili kako je i sam Elon Musk (ili kako ga mi zove “real-life” Tony Stark) izjavio da razvijanjem umjetne inteligencije budimo čudovište.

No, onda se sjetimo svih “robo-usisavača” koji ne mogu prijeći niti preko nekakve lagane uzvisine i misle da su došli pred stepenice i shvatimo da smo od tog crnog terminator scenarija udaljeni još jako puno godina.

U miru smo ponovno poslušali papu i shvatili da je htio pružiti jednu lijepu poruku koju bismo trebali nositi sa sobom tijekom studenog:

“Tehnologija treba služiti čovjeku. Ako ona stvara razlike među ljudima, onda to nije napredak.”

Slažemo se s Papom modernih pogleda. Njegovo mjesečno YouTubersko obraćanje možete pogledati i vi.

TAGOVIpapa franjo terminator