Tech

kakav komad povijesti

Aside Banners

Prodaje se iMac na kojem je stvorena Wikipedia, zaslužan za naše i tvoje uspješnije obrazovanje

Piše , Objavljeno

Izvor: Christie's

Kada smo se prvi put susreli s iMacom, to je bilo kroz američke filmove i serije. Nismo mogli vjerovati da postoji računalo koje nije napravljeno od sive plastike koja s vremenom požuti. Računalo koje izgleda šareno, poput nekakve high-tech igračke? Apple nam je pokazao da je moguće. (I prokleti Noel iz Felicity!)

Na jednoj takvoj “igrački”, Jimmy Wales je stvorio Wikipediju i njezinog prethodnika Nupediju.

Sada je taj iMac na aukcijskom bloku u Christiesu. Aukcija traje još par dana, a posljednja ponuda zasad iznosi 8500 dolara. Bilo bi divno kada bi ovaj uređaj završio u Muzeju računalne povijesti.

Wikipedia iMac 1
Galerija

Jagodno crvene boje, ovaj stroj je zaslužan za legendarnu stranicu na kojoj smo izgubili sate i sate. Neke sate smo izgubili zahvaljujući vlastitim interesima, a neke smo izgubili u besramnom prepisivanju sadržaja za referate i seminare. Hvala Jimmyju Walesu, upravo zbog ovih razloga jednom godišnje doniramo neke dolare Wikipediji.

Na stranici aukcijske kuće Christie’s piše više o ovom računalu.

Wales je, zajedno s partnerima, sada već davne 2000. godine započeo ambiciozan projekt besplatne, online enciklopedije nazvane Nupedia. Nije bilo previše članaka, Wales je htio napustiti projekt, ali osobni događaj je promijenio sve.

Prvo dijete mu je rođeno bolesno, dok je kći Kira bila na intenzivnoj njezi, Jimmy Wales je pokušao istraživati sve o njezinom stanju, ali je to bilo izrazito teško i nezahvalno. Rezultata je bilo svakakvih, a Jimmy je otvorio oči – emotivno je spoznao važnost kvalitete informacija.

2001. godine – Wikipedia je rođena.

Ovo računalo je sve ikad. Hvala mu!

Prodaje se iMac na kojem je stvorena Wikipedia, zaslužan za naše i tvoje uspješnije obrazovanje