Tech

MOŽETE LI VJEROVATI?

Aside Banners

Uskoro nam stižu i pametne WC školjke, mogle bi unijeti revoluciju u naše živote

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Posljednjih 10 godina Sonia Grego razmišljala je o toaletima – točnije, kako poboljšati njihovu funkciju. “Laserski smo fokusirani na analizu stolice”, kaže profesor istraživanja sa Sveučilišta Duke. “Mislimo da postoji neiskorištena prilika za zdravstvene podatke, ali do tih podataka rijetko dolazimo zbog univerzalne odbojnosti prema bilo kakvoj vezi s vašom stolicom.”

Umjetna inteligencija za analizu stolice

Kao suosnivač Copratea, Grego, radi na WC-u koji koristi senzore i umjetnu inteligenciju za analizu stolice; nada se da će za devet mjeseci imati spreman rani model za pilot studiju. “Toalet koji imate u svom domu nije se funkcionalno promijenio u svom dizajnu otkad je prvi put predstavljen”, kaže ona. Naravno, sada postoje toaleti s mogućnostima pranja genitalija ili grijanim sjedalima, ali to je osnovno u usporedbi s onim što Grego planira.

Došlo je vrijeme pametnog toaleta i to je potencijalno ogromno tržište – u razvijenom svijetu svi koji mogu koristiti toalet više puta dnevno. Inovatori pametnih toaleta vjeruju da bi toalet mogao postati vrhunski alat za praćenje zdravlja. Grego vjeruje da će njezin proizvod – koji analizira i prati uzorke stolice i šalje podatke u aplikaciju – pružiti “informacije vezane za rak i mnoge kronične bolesti”.

“Posjedovanje tehnologije koja prati ono što je normalno za pojedinca moglo bi pružiti rano upozorenje da je potrebna kontrola. Biomarkeri na bazi stolice mogu pružiti te informacije”, istaknula je Grego. Za osobe sa specifičnim stanjima, poput upalne bolesti crijeva, uređaj bi mogao pružiti koristan nadzor liječnicima.

U jednom trenutku, smatra ona, pametan toalet mogao bi dati prijedloge o načinu života – mogao bi vam reći da jedete više vlakana ili određene hranjive tvari, na primjer, ili otkriti koja vrsta hrane je izazvala neugodnu želučanu epizodu. “Znanost o prehrani doista se kreće u smjeru personalizirane prehrane”, kaže Grego. “Naša će tehnologija to omogućiti jer imate informacije o tome što jedete, ali mi možemo učiniti besprijekornim prikupljanje informacija o onome što izlazi.”

“Wellness WC”

Panasonic je 2018. godine u Kini lansirao pametni WC koji je testirao urin i pratio tjelesnu masnoću. Ove godine, na utjecajnom godišnjem Sajmu potrošačke elektronike, japanski proizvođač Toto najavio je svoj “wellness WC” – nešto na čemu se trenutno radi (prethodno je razvio WC koji analizira protok urina). Njegovi senzori – uključujući jedan za miris – imali bi za cilj otkriti zdravstvene probleme i stanja poput stresa, ali i dati prijedloge načina života.

Hoće li pametni WC postati uobičajeno kupaonsko pomagalo? Ovo je pitanje primjenjivo samo u razvijenom svijetu. Ako želite govoriti o nejednakosti u toaletima, 3,6 milijardi ljudi – gotovo polovica svjetske populacije – nema pristup sigurnom toaletu.

Izvor: The Guardian

TAGOVIčudni izumi istraživanje izum izumi novi izum toalet wc wc školjka WC; toalet