Auto & Tech

Aside Banners

Tehnologije koje stižu

Volkswagen nedavno je otkrio što kriju tajna postrojenja u kojima se razvijaju tehnologije budućnosti, stvarčice i izumi koje će omogućiti da automobili budu još skuplji.

Piše , Objavljeno

Kada kupujete automobil, ako ste te sreće, zasut će vas raznoraznim skraćenicama i nerazumljivim nazivima. Sve to su tehnologije kojima automobilska industrija zasipa kupce u dobroj staroj maniri �zbuni i osvoji�. Iako svi kažemo kako bi najradije vozili čisto mehanički auto, padamo na sve te fore i gadgete, lampice i druge džidžamidže.
Volkswagen nedavno je otvorio vrata svojih supertajnih postrojenja i pokazao što nas očekuje u skoroj budućnosti.

Elektroničko sjenilo

Nema više mrežastih sjenila s likovima iz crtića zaljepljenih za prozor, nema više zavjesica! Ubuduće će vas od sunca štiti elektronika. Senzori otkrivaju iz kojeg ugla padaju sunčeve zrake, identificira u kojem pravcu gledate i računa gdje se te dvije vrijednosti poklapaju.

Tada računalo zatamnjuje upravo ono mjesto na staku koje će omogućit hlad za vaše škiljave okice. Kako vi vozite, i kako se pozicija automobila mijenja u odnosu na izvor svjetlosti, zatamljeni dio mijenja svoje mjesto. For a, ali što će nam. Stakla na redakcijskom Yugu itako su zatamljena.

Zabava za klince

Uh, ti klinci! Što im se sve nudi danas. Kao da nisu dovoljno razmaženi, Volkswagen im je zamislio mali zabavni centar u automobilu. Jest, kao da jedva čekamo slušati plink, plon zvukove i iritantni Tiknkivinkijev glas sa zadnjeg sjedišta.

Uglavnom, na zadnjem sjedištu sada bi trebalo biti zabavno i za dječicu. Na monitoru imaju dječju verziju navigacijskog sustava koji im prikazuje crvića kako papa cestu, a lik iz crtića ih zabavlja.

I dječje sjedalo je ugrađeno, a kontrolu nad pozicijom ima vozač, koji može podizati ili spuštati sjedalo kako bi dijete moglo gledati kroz prozor, ili ga polegnuti kada dijete ćori. Kada je vrijeme za izlaz, sjedalo se pomjera kako bi tatice i mamice lakše podigli svoje derište.

Spavanje za volanom

Pospani vozači često uzrokoju nezgode, pa je lako zaljučiti da spavanje za volanom zna biti opasno po zdravlje. Iako postoji puno načina da se nezgode spriječe, problem je u softveru koji će znati prepoznati kada su ispunjeni svi uvjeti da računalo preuzme kontrolu nad automobilom. Dečki to još nisu riješili, ali su razvili sustav koji može upravljati autom dok vi spavate. Sustav kamera i senzora pazi na cestu i uspješno upravlja automobilom pri brzinama koje većina ljudi naziva �normalnim�.

Tehnologija je kul, i mi smo skroz za, ali kada su automobili u pitanju, nekako smo skeptični. Prije svega, zaista nas plaši mogućnost da računalo ima previše utjecaja na vožnju. Kada vaš PC odbija poslušnost zbog nekog nepoćudnog drivera, ili se grafika smrze – nije neki bed, ali što učiniti kada se to dogodi na autocesti? BSOD pri 200km/h? Ne hvala!

TAGOVIauti najtech tehnologije volkswagen

Komentiraj