Auto & Tech

Mala auto-revolucija

Aside Banners

Tehnologijom s borbenih zrakoplova protiv kukaca na šoferšajbi

Piše , Objavljeno

Iako su brisači stakla na automobilima nužni za vožnju po kiši ili snijegu, moramo priznati da ta tehnologija i nije nešto pretjerano napredna. Očito je došlo vrijeme za promjene!

vojni zrakoplov

Rijetko se koji vozač automobila nije našao u situaciji da proklinje i kišu i snijeg i brisače i sve u onu stvar, jer njegov sustav za čišćenje vjetrobranskog stakala jednostavno ne obavlja posao kako spada. Ili uopće ne briše, ili ostavlja mrlje i crte, a u nekim slučajevima i znatno pogoršava situaciju, a to može biti itekako opasno prilikom vožnje po nepogodnim meteorološkim uvjetima. Zato je došlo vrijeme da zaboravimo na automatske brisače, te se okrenemo novoj, ne toliko revolucionarnoj tehnologiji, koja se već godinama koristi za vojne zrakoplove.

Frank Stephenson, glavni dizajner McLarena, jednoag se dana zapitao: “Zašto borbeni zrakoplovi nemaju brisače?” Očigledno je da vrlo često lete po iznimno nepogodnim vremenskim uvjetima i to brzinom od nekoliko tisuća kilometara na sat, tako da se može pretpostaviti bitnost nekakvog sustava brisanja stakala. Kao i većina nas laika, i on je smatrao da se radi o nekakvom posebnom premazu koji odbija kapljice, ali je nakon mnogo muke, preklinjanja i povlačenja veza, saznao da je u pitanju posebna visokofrekventna zvučna tehnologija, koja nikada ne zakazuje.

O čemu se tu zapravo radi? Ispod vjetrobranskih stakala vojnog zrakoplova postoji elektronički sustav, koji ispušta visokofrekventne zvučne valove u samu ‘šajbu’, te stvara vrlo djelotvornu vibrirajuću, supersoničnu silu koja odbija kapljice, čestice blata i prljavštinu, pa čak i kukce. Sustav radi neprestano, te su shodno tome i stakla besprijekorno čista za vrijeme cijeloga leta.

vojni zrakoplov

Hmh, tehnologija iz borbenih zrakoplova u nekakvoj Opel Corsi ili Cliu? Ne čini se kao vrlo vjerojatna opcija, barem ne za vrijeme naših života. Ipak, McLaren uvjerava da će se za 10-ak godina ovaj sustav moći ugraditi u svaki automobil, i to za svega 100-tinjak kuna. Naravno, prije toga će proći ekskluzivnu primjenu u nekim od njihovih novih, 250 tisuća dolara vrijednih sportskih automobila, što u potpunosti razumijemo. Ipak, biznis je biznis. Nas samo tješi pomisao da ćemo uskoro živjeti u svijetu bez automatskih brisača vjetrobranskih stakala…

TAGOVIautomobili brisači stakala mclaren tehnologija vojni avioni zrakoplovi

Komentiraj