Auto & Tech

Budućnost možda nije toliko siva

Aside Banners

Tesla Energy baterije najavljuju sljedeću stepenicu na putu do zelene budućnosti

Piše , Objavljeno

Sve što Elon Musk i njegova Tesla najave, očekuje se i prati s posebnom pažnjom, a nedavno predstavljen sustav za pohranu energije dokazuje kako za to ima itekako mnogo razloga.

teslaIako je svatko malo bolje upoznat s razvojem tehnologija i nastojanjima da se naša planeta energetski pozeleni pretpostavljao o čemu će biti riječi na velikoj Teslinoj konferenciji održanoj 30. travnja, teško je bilo skriti oduševljenje predstavljenim inovacijama Elona Muska i njegovog tima stručnjaka. Nakon električnih automobila i svemirskih letjelica budućnosti sada su nam predstavili i Tesla Energy, sustav za pohranu (iliti baterija), koji bi uparen sa solarnim pločama ili nekom drugom vrstom kolektora obnovljive energije mogao biti idealno rješenje za sve one koji nastoje živjeti što “zelenije”.

Na jednoj je od ponajboljih konferencija u posljednjih 10-ak godina (možda netko jednom i pozove nas jadne Hrvate, a do onda se uzdamo u informacije iz druge ruke) Elon Musk predstavio dva sustava, Powerwall  i Powepack, koji se prvenstveno razlikuju po potencijalu uporabe. Powerwall je tako namijenjen uporabi u kućanstvima i dolazi u modelima od 10 kWh (3 500 dolara) i 7 kWh (3 000 dolara), a sastoji se od elegantne, 15 centimetara debele baterije veličine 90×120 centimetara. Aparatura se ugrađuje na zid van ili unutar same kuće, a može služiti ili kao dodatak klasičnoj energetskoj mreži ili kao samostalni sustav za pohranu solarne, termalne, vjetro ili bilo koje druge obnovljive energije. Tesla i Musk u startu ohrabruju zainteresirane za ovu aparaturu da ju nabave u kompletu sa solarnim pločama njihove tvrtke-kćeri SolarCitya (9-godišnje iznajmljivanje će vas u SAD-u koštati 5 000 dolara, a kupnja 7 140 dolara) što bi već za 10-ak godina mogla postati isplativija i ekonomičnija kombinacija od, primjerice, potrošnje prirodnog plina.

Elon Musk – keynote:

S druge strane, Powerpack je sustav namijenjen tvrtkama i industriji, a od Powerwalla se razlikuje po tome što je teoretski beskonačno modularan pa si korisnik može u niz slagati 100 kWh baterije u rasponu od 500 kWh do 10 MWh pa čak i više, ovisno o daljnjem razvoju. Sama tehnologija je zapravo vrlo rudimentalna: sva energija dobivena iz obnovljivih izvora se do sada morala trošiti odmah, a Powerwall i Powerpack ju skladište i koriste kada se za to pokaže potreba. Musk smatra kako ovakav sustav ima itekako mnogo potencijala te u svojoj Gigafactory tvornici u Nevadi namjerava proizvesti nekoliko stotina milijuna baterija i na taj način učiniti veliki korak prema ekološki prihvatljivoj proizvodnji, skladištenju i trošenju energije. Kaže da nam za pokriti cijeli svijet treba oko 2 milijarde Powerwallova i Powerpackova, a mi se uistinu nadamo kako će ova tehnologija uspjeti u potpunosti zaživjeti!

TAGOVIBaterija ekologija Elon Musk energija obnovljivi izvor energije tesla tesla energy

Komentiraj