Auto & Tech

Aside Banners

Tesla Roadster – električna pila

Pred vama je vrlo iscrpno štivo u kojem ćete naći sve o Tesla Roadsteru, automobilu na električni pogon koji je napokon krenuo u prodaju.

Piše , Objavljeno

Iako ste ovih dana više mogli čitati o tome kako su se nad Tesla Roadster projektom nadvili sivi oblaci danas slobodno možemo reći da se napokon nazire sunce. Doduše još ne pravog sjaja jer prva serija modela neće u potpunosti biti ono što je obećavano na početku.

Tvrtka Tesla Motors

Tvrtku “Tesla Motors” 2003. godine osnovali su inženjeri Martin Eberhard i Marc Tarpenning u namjeri da proizvode sportske automobile na električni pogon. Po kome je nazvana svi znamo, a sjedište joj je u Silicijskoj dolini u San Carlosu, Kalifornija. Uz proširenje kadra uskoro dolaze i financijske injekcije.

Prva pozamašnija od čak 37 milijuna dolara stiže od suosnivača PayPala Elona Muska koji time zasjeda na mjesto predsjednika. Zatim su uslijedile one od osnivača Googla Sergeya Brina i Larrya Pagea te bivšeg predsjednika eBaya Jeffa Skolla, a sitniji od buha bili su i drugi privatni investitori. Fond je tim investicijama narastao na 107 milijuna dolara.

Tesla Roadster

Tesla Roadster je 3946 milimetra dugačak, 1220 kilograma težak, aluminijski, sportski automobil na električni pogon bez emisije plinova, koji će vam nakon tri i pol sata punjenja na utičnici podariti autonomiju od cirka 350 km, što je otprilike kao da vaš automobil troši litru i pol benzina na 100 kilometara. Količina od 6,831 udruženih baterija može vas kvalitetno opsluživati 160 tisuća kilometara nakon čega sposobnosti blago opadaju. Uz samu bateriju “regenerativno kočenje” će vam osigurati još pokoji plus kilometar. Radi se o tome da se pri svakom kočenju u bateriju vrati nešto napona. Baterija se proizvodi u Tajlandu.

Tesla Roadster

Tesla Roadster

Tesla Roadster napravljen je u suradnji s poznatom britanskom markom automobila Lotus koji im je ponudio tehnološke savjete u vezi šasije i dizajna koje su upotrebljene na Lotus Eliseu. Lotus im i sastavlja automobile. šasija se izrađuje u Norveškoj, a kočnice i airbagovi u njemačkom Siemensu.
Tesla Roadster leži na Yokohama gumama čiji tlak možete kontrolirati na displayu koji sadrži sve moguće informacije, a tu je i “Traction Control” sustav koji sprječava okretanje kotača u prazno tako što smanjuje snagu u onom trenutku kada osjeti da se gubi trenje s podlogom. Tu su i ABS, oba airbaga, grijana kožna sjedala, klima, električni podizači, zaštita pri prevrtanju i dijelovi za apsorbciju pri sudaru koji se nalaze sprijeda i straga te mnoge druge sitnice.
Kada sjednete u auto prije nego što ga upalite potrebno je ukucati pin. Ako ga pak želite posuditi nekome, a bojite sa da dotični ne bi prebrzo vozio, auto možete ubaciti u “Valet Mode” koji ograničava domet, ubrzanje i brzinu. Od sigurnosnih senzora valjalo bi spomenuti one vezane uz punjenje baterije. Mnoštvo njih detektira potencijalne opasnost poput dima ili nepravilnog uštekavanja te sprječava punjenje ili ga prekida ako traje.

Pogonski dio Tesla Roadstera sastoji se od četiri dijela. Prvi je baterija i predstavlja najveću inovaciju u ovom automobilu. Radi se o nagomilanim litij-ionskim baterijama. Zatim slijedi elektromotor koji teži tek tridesetak kilograma, a služi za pretvaranje električne energije pohranjene u bateriji u kinetičku. Sastoji se samo od rotora bez gomile pokretnih dijelova, vrti se do 13 tisuća okretaja i može se podičiti prosječnom učinkovitošću od 90 posto koja prvi vrhu opterećenja iznosi 80 posto.
Tu je zatim elektronika i modul koji kontrolira kompletan automobil. Od voltaže, okretaja motora, temperature itd. Tijekom najvećeg opterećenja proizvodi se energija od 200 kW (u prosjeku 180 kW ili 250 konja) što je dovoljno za napajanje 6000 kućnih žarulja. I na kraju, četvrti dio je prijenos koji je glavni krivac za zakašnjeli početak prodaje.

Radi se o tome da veliki okretni moment (oko 250 Nm) koji proizvodi elektromotor zadaje velike muke jedno-brzinskom mjenjaču i pogonskom dijelu koji ne mogu izdržati tolike napore pa je vrlo izvjesno da bi se sve razletjelo nakon samo nekoliko tisuća kilometara. Radi toga je bilo potrebno zamijeniti spomenuti jedno-brzinski sa dvo-brzinskim.

I tu je caka jer su time performanse automobila nešto drugačije od obećanih. Prva serija Tesla Roadstera nazvana P1, koja će koristiti dvo-brzinski mjenjač ubrzavati će do stotke za 5.7 sekundi što je ipak više od zamišljenih 4 sekunde. No na svu sreću, inženjeri su zagrizli za prvotno obećanje pa će poraditi na usavršavanju jedno-brzinskog mjenjača, a kupcima koji su jako nestrpljivi i koji će odmah kupiti nešto sporiju inačicu poručuju da će na trošak kuće “Tesla Motors” njihovi mjenjači biti zamijenjeni onim koji omogućava bolja ubrzanja onda kada se na njemu otklone svi nedostaci. Maksimalna brzina bržeg modela je 230 km/h a vjerojatno će biti ograničena na 200 km/h.

Prvi primjerak Tesla Roadstera bit će ovih dana uručen predsjedniku kuće Elonu Musku a ostali zainteresirani će se morati strpjeti do travnja. Inače sve je to trebalo krenuti u rujnu prošle godine. Za sada je prodano svih 650 modela predviđenih za 2008. godinu, a auto je dostupan samo u Americi. Cijena mu je 98 tisuća dolara plus dodatnih 950 dolara za transport.

U izgradnju novog pogona u Meksiku investirano je 35 milijuna dolara kako bi se električna vozila mogla masovno štancati. Točnije deset tisuća godišnje. Tvornica će biti jedinstvena u svijetu, a dovršetak se očekuje 2009. godine.

TAGOVIauto električni pogon pila roadster tesla

Komentiraj