Auto & Tech

Moralo se dogoditi kad-tad

Banner 300

Teslin autopilot je odnio prvi ljudski život u teškoj prometnoj nesreći

Gotovo je dva mjeseca prošlo od kada je počela sumnja kako je Teslin autopilot odnio svoj prvi život, a sada je to i službeno potvrđeno.

Piše , Objavljeno

Tehnologija samovoznih automobila je u svakom slučaju nešto što će biti dio naše bliske budućnosti, ali još je uvijek u toliko ranoj fazi da uistinu ne možemo znati što očekivati. Kao i prvi let avionom, i u ovom se slučaju radi o nečemu za što ćemo jednostavno morati prihvatiti kako će u početku biti smrtnih slučajeva. Prvi se takav za Tesla Motors dogodio 7. svibnja, kada je vozač Tesla Model S automobila kojem je bila uključena autopilot funkcija skončao svoj život pod kotačima cisterne u gradu Willinstonu na Floridi.

Gotovo je dva mjeseca trajala službena istraga ovog incidenta, a zaključeno je kako niti vozač niti automobil nisu primijetili bijelu cisternu koja je skrenula iz druge ulice i to prvenstveno jer im je “u oči” išlo sunce. Niti vozač niti automobil stoga nisu zakočili, te je došlo do sudara sa smrtnim posljedicama. Nadalje, nisu pronađeni nikakvi dokazi kvara ili nekakve malverzacije sustava, ali nejasno je tko je zapravo kriv za nesreću: nedovoljno razvijena tehnologija koja očito ima svojih “slijepih kutova” ili vozač koji je svoj život prepustio u ruke takvoj jednoj nerazvijenoj tehnologiji?

tesla 1

Iz Tesla Motorsa ističu kako su vozači tijekom posljednjih osam mjeseci od kada je ova funkcija uvedena skupili preko 200 milijuna kilometara i nikada se nije dogodila ovakva tragedija, što će reći kako je tehnologija relativno sigurna. Ipak, neki se vozači ponašaju prilično neodgovorno te spavaju ili sjede na stražnjem sjedalu dok Tesla sam vozi, što svakako nije namjera Tesla Motorsa, barem ne u ovoj fazi. Iako je sustav opremljen radarima, kamerama, GPS-om i ultrazvučnim senzorima i dalje zahtjeva prisutnost vozača za volanom i spremnost da uskoči kada i ako se za to pokaže potreba. U svakom slučaju, ovakva je tragedija bila samo pitanje vremena, ali nadamo se kako ona neće obeshrabriti proizvođače da nastave razvijati tu tehnologiju i jednog nam dana ponude uistinu sigurnu varijantu samovoznog automobila!

TAGOVI. samovozni automobil autopilot prometna nesreća smrt Tesla Model S tesla motors tragedija

Komentiraj