Auto & Tech

Tricord this!

Aside Banners

Trikorder iz Star Treka postaje stvarnost u Scanadu Scout ručnom medicinskom skeneru

Piše , Objavljeno

Tehnologije iz popularne serije Star Trek skidaju se jedna za drugom i u stvarnome životu, a jedna od novih uspješnica je i skener koji posuđuje par stvari od trikordera.

scanadu scout

Gotovo da i nema tehnologije iz Star Treka koju ne bismo poželjeli koristiti i u stvarnom životu, od replikatora pa sve do warp pogona. Ipak, većina je tih čudesa još godinama od bilo kakve primjene, a za mnoge niti ne znamo kako bismo ih izveli. S trikorderima je priča drugačija, poglavito zbog toga što ne moramo iz temelja mijenjati sve poznate zakone fizike i kemije.

Scanadu Scout, maleni pločasti ručni skener, reklamira se kao prvi pravi medicinski trikorder. Istina, još uvijek je u fazi testiranja, ali gotovo 15 milijuna do sada skupljenih dolara garantira povjerenje nekih prilično ozbiljnih i velikih ulagača, koji u ovom gadgetu vide priliku za dobru zaradu i zdraviju budućnost ljudi.

Scout u samo nekoliko sekundi očitava sve bitne vitalne znakove pacijenta, od temperature i otkucaja srca do oksigenacije i kapaciteta pluća. Podatke potom šalje u smartphone korisnika, gdje ih on sam može analizirati, ili ih poslati direktno liječniku, koji će onda znati koji korak treba poduzeti. Ovaj aparat nikako ne bi trebao zamijeniti vašeg doktora, ali mogao bi mu biti vrlo velika pomoć, pogotovo u pogledu preventive.

Scanadu Scout – promo video:

Iako iz Scanadua tvrde da njihov Scout radi savršeno, trebati će pričekati još neko vrijeme dok se ne pojavi u trgovinama. Prije svega, treba proći vrlo rigorozno testiranje u američkoj FDA (Federalna agencija za kontrolu hrane i lijekova), a tek se onda može govoriti o nekakvoj komercijalizaciji. Ako (i nadamo se, kad) do nje dođe, Scout bi se u roku od godinu dana trebao proširiti trgovinama diljem svijeta, a cijena bi mu bila 199 dolara (oko 1000 kuna). Za tako korisnu stvarčicu, stvarno nije puno…

TAGOVIgadget medicina medicinski aparat scanadu scout star trek trikorder zdravlje

Komentiraj