Auto & Tech

A kad će teleportacija?!

Aside Banners

Trikorder iz ‘Star Treka’ samo što nije postao stvarnost, a ovo su dva prototipa koja najviše obećavaju

Star Trek serijal je u pop-kulturu uveo mnoštvo originalnih i korisnih tehnoloških pojmova, a neki od njih sada polagano postaju stvarnost!

Piše , Objavljeno

Iako je Star Trek serijal tijekom godina predstavio niz zanimljivih i originalnih tehnoloških rješenja koji imaju itekako mnogo pokrića u stvarnoj znanosti, našu maštu najviše golicaju četiri temelja za koja uistinu želimo da postoje. To su redom warp pogon (navodno moguć, ali daleko od stvarne primjene), hologram/holodek tehnologija (već postoji u nekom osnovnom obliku), teleportacija (teoretski gotovo pa sigurno izvediva) i trikorder. Taj je posljednji nekako i najbliže stvarnoj primjeni, pogotovo s obzirom da su smartphoni i fitness trackeri već dosegli zavidnu razinu.

Upravo zato je već neko vrijeme traje natječaj pod nazivom Tricorder X-Prize koji onome tko složi funkcionalan prototip nečega što bi se moglo nazvati trikorderom nudi nagradu od 9 milijuna dolara. Cilj je stvoriti neinvazivni dijagnostički uređaj koji očitava vitalne znakove i pronalazi moguća oboljenja ili anomalije s veće udaljenosti, a jednog bi se dana trebali koristiti za dugoročnu analizu zdravlja i lako i brzo dijagnosticiranje kompletnog stanja pacijenta. Nekoliko zanimljivih prototipa već postoji i u procesu su testiranja, a najviše obećavaju projekti dvije grupe znanstvenika i inženjera: DxTer koji su složili Basil Harris i njegova ekipa te Chung Kang Pengova “kutija modula”. Prvi je zapravo smartphone s posebnom aplikacijom i nizom bluetooth instrumenata kojem je glavni fokus pronalazak ranih znakova zdravstvenih problema, dok je drugi također smartphone s nizom posebnih modula fokusiranih na dugoročno praćenje zdravstvenog stanja.

moduls dxter

Iako oba prototipa funkcioniraju, problem je što kao medicinska oprema moraju proći mukotrpno i dugotrajno testiranje od strane vladinih agencija prije nego što se odobre za primjenu. Također, njihova bi cijena u ovim početnim stadijima bila vrlo visoka i oslanjala bi se na drugu skupu tehnologiju poput iPad Minija, a to je nešto što je ipak i dalje itekako nedostupno većini svijeta. No ako se stvari zakotrljaju i ako ovakvi uređaji dobiju podršku medicinske zajednice, osiguravajućih tvrtki (kojima je rana dijagnostika i brzo liječenje u interesu) i samih zdravstvenih sustava pojedinih zemalja, možda bi već kroz par godina odlasci kod doktora mogli biti sasvim drugačiji nego danas. A sada kada smo to riješili… što ćemo s teleportacijom?

TAGOVIdijagnostika dxter medicina star trek tehnologija tricorder trikorder zdravlje

Komentiraj