Auto & Tech

novi hit

Aside Banners

Tumblr – blog platforma za pretenciozno kreativne

Tumblr je hit! Web servis koji omogućuje postavljanje jednostavnih blogova i ima elemente društvene mreže sada vrijedi 800 milijuna dolara i ima oko 30 milijuna blogova. Što se tamo uopće radi?

Piše , Objavljeno

Tumblr je platforma koja vam omogućuje da kačite stvari na web na vrlo osobnoj razini. Uz par klikova, vi koji ste do jučer tek smišljali tek užoj rodbini i manijacima zanimljive statuse na Facebooku, sada postajete pravi mali autor, izdavač, web zvijezda u nastajanju! Tu činjenica da niste ni po čemu posebni niti zanimljivi, da zapravo nemate što poručiti svijetu, i da se vaša kreativnost svodi na proračunato gađanje dopadljivog, neće stati na put vašoj ambiciji da u svojoj prosječnosti dobijete podršku jednako umišljene elite. Tumblr je blog za one koji vole pažnju publike ali nemaju što za reći. Naravno, nisu svi takvi:ima mnogo onih koji su već apsolvirali dovoljno o tome kako to funkcionira da mogu ostalima dijeliti savjete kako biti ‘uspješan’ ili ‘popularan’ na ovom servisu. Naravno, time se podrazumijeva da oni to već jesu.

Tumblr

Tumblr


Ipak, pokazalo se, takva je publika vrlo zahvalna, pa je Tumblr svoj nedostatak pretvorio u najveću vrijednost. Tko je mogao zamisliti da će križanac pojednostavljenog blog servisa i rudimentalne društvene mreže pokrenut 2007. godine ikada postići zapaženiji uspjeh. Ipak, četiri godine kasnije Tumblr uspijeva objediniti sve ono što je sada tako fora u svijetu i postići uspjeh. Gifovi, efektima opterećene fotografije, umjetnički kadrovi, jako pametni citati i misli, sve to upakirano u krajnje jednostavnu platformu i bez prostora za ozbiljniju reakciju osim lajkanja ili prosljeđivanja na vlastitom tumblru, to je ono što se u ovo doba traži.

Show me the Money!

Stoga taj osiromašeni blog alat danas vrijedi oko 800 milijuna dolara, što je tek procijenjena vrijednost čime se bave raznorazni investitori koji su prije par dana u njega upucali 85 milijuna dolara. Zašto? Pa, brojke privlače pare, a Tumblr ima brojke kojima se može pohvaliti:oko 30 milijuna blogova otvoreno je na toj platformi, a dnevno se objavi oko 40 milijuna unosa; mjesečno se na tom servisu pogleda 13 milijardi stranica. To je kapital koji sada privlači ozbiljne novce. Ipak, poput mnogih sličnih projekata, Tumblr ne zarađuje – u minisu je daleko većem od prosječnog Hrvata. Oglasa nema, a lova se vrti na prodaji dizajnerskih predložaka za blogove te nekim posebnim uslugama kao što je izlistavanje bloga u direktoriju istaknutih. Naravno, ta su primanja tek kap u moru, a more su troškovi koje ovako visoko prometan sajt mora imati. Ništa zato, tumblr investitori odlično prate već godinama, sigurno neće sada odustati.

Kako biti netko i nešto

Kada čitate o tumblru često ćete naći na tvrdnju kako je bolji od klasičnog bloga jer su blogovi dosadni, a s druge strane, zanimljiviji je od twittera jer se može izreći više od 140 znakova (što rijetko tko čini), zakačiti video ili fotka. Naravno, nitko vas nije niti pokušao spriječiti da se na isti takav način izražavate na blogu, ali tumblr je više od toga. Tumblr je zajednica.

Bez zajednice na tumblru ste nitko i ništa! Takav je uostalom slučaj s gotovo svim društvenomrežnim hibridima kakvi danas vire iz svakog kutka weba. Kako biti primijećen na Tumblru? Tu se vraćamo na početak:ne možete biti popularni ako niste jedinstveni, a ne možete biti jedinstveni ako ne nađete veliku grupu vama istovjetnih. Neka vas proturječnost ne brine. Kada ste identificirali u kojem smislu želite biti jedinstveni, i pronađete sebi slične (što sličnije, ko’ jaje jajetu varijanta, tako je najbolje), krenite se povezivati. To se radi tako da svima jasno dajete do znanja koliko su super. Prije ili kasnije i oni će morati priznati da ste i vi njima super, to je glavno pravilo. Kada ste si vi svi super, nešto ste i netko na tumblru. Koliko ste netko i nešto dade se izračunati po proju lajkova i rebloganja, to su dva načina iskazivanja odobravanja na ovoj mreži. Reciprocitet je tu ključna riječ i na to igrate.

Svi su na Tumblru!

Jasno vam je zašto je Tumblr popularan. Nije? E pa, niste jedini, ali to ne sprječava umjetnike, zabavljače, poznate i one koji bi to željeli biti da uskoče na tumblr vlak. Lady Gaga i Britney Spears već su tu i lajkaju si nove promidžbene kanale. Na istu priču zajahali su brendovi, jer treba se povezati s korisničkom bazom na svakom mogućem kanalu, pa se tu klati čitavo more modnih kuća, glazbena industrija opako jaši po ovoj zajednici, a naravno i razne medijske kuće našli su ovdje nove kanale distribucije. Jasno vam je valjda kuda ovo vodi? Budući da korištenje Facebooka postaje znanost, očekujemo da će se frizerski saloni i autolimarske radionice sjatiti na medij čija popularnost raste. Ček malo, to bi čak i imalo smisla.

TAGOVIfacebook tumblr twitter web

Komentiraj