Auto & Tech

RIP

Aside Banners

Tužan dan, gasi se omiljeni player Winamp nakon 15 godina postojanja

Piše , Objavljeno

Još je jedan računalni dinosaur iz 90-ih došao svome kraju, a u našim će srcima uvijek imati posebno mjesto. Počivao u miru, Winampe…

winamp

Kao i mnogi relikti iz tog najranijeg doba internet revolucije, niti Winamp nije izdržao sve pritiske i nemilosrdnu konkurenciju, te će 20. prosinca ove godine i službeno zauvijek utihnuti. Program koji je nastao davne 1997. godine, te se kao prvi probio na tržište softverskih MP3 svirača, proživio je uspješnih, ali i turbulentnih 15 godina, te na kraju završio kao još jedan komad na smetlištu telekomunikacijskog diva AOL-a.

Slobodno se može reći da su današnje generacije računalnih stručnjaka i svih onih koji su svoje prve kante dobili upravo krajem prošlog stoljeća, stasale upravo uz ovaj mali player, koji je jedini na tržištu nudio opcije poput vizualizacije ili stvaranja playlista. Winamp je svoj vrhunac doživio otprilike na verziji 3.xx, kada se teško moglo naći računalo koje ga nije imalo instalirano. No s pojavom iTunesa, raznih startupa i sve jačim open-sourcanjem, ovaj starac polagano počinje gubiti bitke, a svima postaje jasno da mu nema povratka nakon akvizicije od strane AOL-a, tvrtke u koju tehnologija odlazi umrijeti.

Povodom gašenja Winampa prigodno je pogledati i kratki intervju s njegovim tvorcem, Justinom Frankelom, koji se vratio na same početke i u nekoliko rečenica opisao kako je sve to počelo.

Justin Frankel – kratki intervju:

Na žalost, nije smatrao bitnim spomenuti ime našeg inženjera i sina FER-a, Tomislava Uzelca, koji je prije svih stvorio program AMP, danas smatran prvim pravim MP3 sviračem. Upravo su njegov rad Frankel i kolega mu Dmitry Boldyrev, uzeli kao osnovu i prilagodili ga za rad pod Windowsima, te svoj projekt nazvali Winamp.

Ono što je Tomislav napravio u samim početcima, a danas je znano pod terminom open-sourca, bilo bi idealno rješenje i u slučaju Winampa, ali izgleda da u AOL-u nemaju takve interese, te će u potpunosti zatrti ovaj projekt. Nema više skidanja, nema zakrpa, nema novih tema, nema Llama Songa…samo sjećanje na one davne dane, kada smo skidali pjesme s Napstera i slušali ih na svojim skinovima nabrijanim Winampima!

TAGOVIAMP aol MP3 player napster tomislav uzelac winamp

Komentiraj