Auto & Tech

Ubuntu Edge nam se JAKO sviđa...

Aside Banners

Za moćni Ubuntu Edge smartphone žele skupiti suludih 32 milijuna dolara!

Piše , Objavljeno

Većina crowdfunding projekata treba svega nekoliko tisuća dolara, no tu i tamo pojavi se neki veći i ambiciozniji igrač. Canonical tako za svoj koncept traži čak 32 milijuna dolara!

ubuntu edge

Canonical, tvrtka koja stoji iz uspješnog open-source projekta Ubuntu i niza drugih, sličnih ‘slobodnih’ računalnih rješenja, odlučila se ubaciti na tržište smartphonea, te kupcima pružiti nešto sasvim novo. Ubuntu Edge, multifunkcionalna mobilna stanica dovoljno snažna da zamijeni stolno računalo, trebala bi zašutati novi iPhone u neki mračni kut i natjerati ga da se popiša u gaće od straha. Iskreno, već nam je puna kapa Applea i njihovog snobizma, došlo je vrijeme za druge da pokažu što znaju!

Na žalost za Canonical, nemaju baš TOLIKO para da cijeli projekt završe samostalno, tako da su se okrenuli popularnim crowdfunding servisima, gdje potražuju čak 32 milijuna dolara za završetak projekta. U idućih 30 dana pokušati će skupiti željeni novac i postati najskuplji crowdfunded projekt u povijesti (dosadašnji rekorder, Pebble Smartwatch, skupio je oko 10 milijuna dolara), a sve detalje možete naći na njihovoj Indiegogo stranici ili u pripadajućem promo videu.

Ubuntu Edge promo video:

Ukratko, Ubuntu Edge se hvali time da će biti prvi “super-phone” na tržištu, uređaj toliko jak da ćete ga moći spojiti na monitor i rabiti kao potpuno funkcionalno računalo. Kako će dovraga izvesti tako nešto? Hmh… višejezgreni procesor, 4GB RAM-a i 128GB SSD harda – dovolnjo? I više nego dovoljno! Uz to, uređaj bi trebao imati 4.5 inčni Sapphire Crystal zaslon (HD rezolucija od 1280×720), dvije kamere, dugovječnu silicij-anodnu bateriju i hrpu drugih widgeta i gadgeta. Sve ovo dovoljno je da svoje vjerno računalo pošaljemo u vječna lovišta i raširenih ruku pozdravimo budućnost.

Ubuntu Edge imati će dvojni operativni sustav: Ubuntu Touch (moći će bez problema vrtiti sustav na eksternom zaslonu) i Android. Ovo je itekako važna opcija i jedna od onih koju svi (potencijalni) korisnici s oduševljenjem pozdravljaju. A što se tiče izgleda ovog “super-telefona”, moramo priznati da iPhone izgleda kao ružno pače prema ovoj elegantnoj i profinjenoj ljepotici.

ubuntu edge

U prva 24 sata već je prikupljeno oko pola milijuna dolara, što daje nadu da bi ovaj projekt mogao zaživjeti. Ako jednoga dana, u skorijoj budućnosti, želite biti među prvim vlasnicima Ubuntu Edgea, morati ćete odvojiti 830 dolara (oko 4.500 kuna, što s obzirom na konkurenciju, i nije puno). Pih, tko kaže da morate jesti baš SVAKI dan…

TAGOVIcrowdfunding indiegogo linux smartphone ubuntu edge

Komentiraj