Auto & Tech

Očajnički pokušaj privlačenja pažnje

Aside Banners

Umjetnički performans ili čisti kretenizam: Tip će 28 dana biti netko drugi putem virtualne stvarnosti

Piše , Objavljeno

Tanka je granica između umjetnosti i kretenizma kojem je cilj privući pažnju na sebe, a jedan Britanac vrlo ozbiljno pleše po njoj!

faridNećemo ulaziti u to što je umjetnost, performans ili očajničko privlačenje pozornosti na samoga sebe, ali Britanac Mark Farid je uspio u barem jednom od to troje. Njegov novi projekt nazvan Seeing I trenutno diže mnogo prašine u svjetskim medijima pošto se radi o prilično ozbiljnom i nimalo laganom zadatku. Naime, Mark će pokušati živjeti kao druga osoba kroz 28 punih dana noseći na glavi set za virtualnu stvarnost i nemajući gotovo nikakav kontakt s vanjskom okolinom. To će vrijeme provesti u izoliranoj, zamračenoj galeriji gdje će jedina osoba u pravom kontaktu s njim biti kuhar, a znatiželjnici će ga moći promatrati izvana i kako to obično biva, osuditi njegov pothvat kao totalni kretenizam. Ili vrhunsku umjetnost, uz dužno poštovanje…

Farid je trenutačno u procesu skupljanja financija, a procijenio je da mu za tih 28 dana treba oko 235 tisuća dolara (oko 1,3 milijuna kuna). Uz to, u potrazi je za idealnim dobrovoljcem čiji će život živjeti, a jedan od glavnih uvjeta je da njegov surogat bude u vezi te da cijelo vrijeme nosi kameru i sustav za snimanje zvuka. Nekoliko će tehničara pregledavati snimke i puštati ih s odmakom od šest dana, a Farid će uglavnom samo sjediti i gledati ono što mu puste, osim u trenucima poput odlaska na WC ili hranjenja koji moraju biti sinkronizirani s drugom osobom.

Seeing I – promo video:

Kako bi se pripremio za ono što ga čeka, Farid već nekoliko tjedana odlazi psihijatru i upoznaje se sa svim problemima koji mu predstoje, a već je imao i (uspješnu) 24-satnu probu. Ipak, jedan je dan ništa prema četiri tjedna pa će biti zanimljivo vidjeti kako će ovaj pionir to izdržati. Čak i on sam vjeruje kako iz ovog iskustva neće moći izaći “neokrznut” te kako bi život u tuđoj koži mogao imati i neke trajne posljedice na njegovu psihu. Tko zna, možda se čovjek jednostavno nabrijava za Avatar budućnost i želi biti prvi u redu kada se budu dijelila nova tijela!

TAGOVIbizarno egzibicionizam oculus rift performans tehnologija umjetnost virtualna stvarnost

Komentiraj