Auto & Tech

Aside Banners

Uskoro ćemo moći liječiti rane tehnologijom viđenom u Star Treku!

Piše , Objavljeno

Ono što se nekoć činilo kao teški i nedostižni SF vrlo bi skoro moglo postati stvarnost tako da bi liječenje površinskih rana trebalo biti samo brzoprolazna neugodnost.

star trekKada ekipa Enterprisea, Voyagera ili bilo kojeg drugog broda iz Star Trek svemira upadne u nekakve probleme, malo tko stvarno podlegne ozljedama zahvaljujući aparaturi koja gotovo trenutno liječi rane svih vrsta, od lomova i porezotina do opeklina najvišeg stupnja. Bez imalo sumnje možemo potvrditi kako se radi o jednom od svetih gralova moderne medicine, a ekipa sa Sveučilišta u Sheffieldu je ovih dana napravila još jedan vrijedan korak prema ostvarenju tog sna.

Oni su naime osmislili maleni ručni ultrazvučni emiter koji ubrzava oporavak oštećenog tkiva i to do 30%! Istina, daleko je to od onoga što smo vidjeli u Star Treku, ali i ovakvo ubrzanje procesa zarastanja često može značiti razliku između potpunog ozdravljenja, teških operacija i amputacija, pa čak i smrti. Poznato je naime da se nakon 30. godine života tijelo sve slabije nosi sa ozljedama, a sam proces zacjeljivanja rana postaje sve dugotrajniji (i povećava se ako imate bolesti poput dijabetesa ili pretilosti). Upravo zato veliki broj pacijenata ima problema s oporavkom i čestim infekcijama, čirevima, otvorenim ranama i sličnim grdim posljedicama.

star trek 1

Ova nova tehnologija pak ultrazvučnim valovima potiče neaktivne stanice i na taj način stimulira ozdravljenje, služeći se pritom određenim “taktikama” koje koristi dijete dok je još u maternici i dok bez ikakvog ožiljka može regenerirati bilo kakvo površinsko oštećenje. Testiranja ove nove metode su već obavljena na dobrovoljcima s čirevima na nogama, a izvrsni su rezultati ohrabrili istraživače da nastave sa svojim radom i pokušaju povećati broj testnih subjekata te područja koja se na ovaj način mogu liječiti. Daleko smo još od trijaže na bojnom polju, ali ako može pomoći s porezotinama od papira, mi smo već i više nego zadovoljni!

TAGOVImedicina ozdravljenje porezotine rane star trek ultrazvučno zdravlje

Komentiraj